Nákyp s houbami a buráky

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 45 min. + pečení 4+ Bezmasá jídla 0 názorů

Suroviny

1 mísa (3 l) lesních hub nakrájených na kostičky
2 ks tmavých baget (Lidl)
1,5 dl mléka
1 vrchovatá lžíce houbového koření či houbové vegety
čerstvě mletý pepř - podle chuti
4 větévky tymiánu
4 větévky dobromysli
1 svazeček nasekané petrželky
3 ks vajec
sůl
10 dkg másla
olivový olej nebo jiný do pekáče
2 hrsti slaných buráků
1 vrchovatá lžička drceného kmínu
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do malého množství vody nasypeme očištěné a nakrájené houby, společně s větší špetkou soli a kmínem, dáme vařit na malý plamen. Bagety nakrájíme na plátky, dáme do mísy, zalijeme mlékem. Přidáme houbové koření, pepř, nasekané lístečky bylinek. Zamícháme a položíme cca 9 dkg rozkrojeného másla na prostředek směsi.

  2. Mezitím jsou houby hotové. Slijeme houbový vývar do misky a zalijeme máslo a směs 2-3 naběračkami horkého houbového vývaru. Rozšleháme šlehačem, pak přidáme vejce a šleháme ještě 3 minuty. Nakonec smícháme s houbami a přendáme do olejem vymazaného pekáčku (velikost viz obrázek). Povrch posypeme buráky a poklademe kousíčky zbylého másla.

  3. Do rozehřáté trouby na 180°C vložíme pekáček a pečeme 35-45 minut. Nákyp chutná a voní máslem.
    Zbytek vývaru můžeme použít třeba do bramboračky.

Poznámka

Nejlepší je směs hub, já měla pravé klouzky (s hnědým kloboukem), pak různé modráky, masáky, strakoše, žampiony. Nehodí se lišky, pevné hřiby a tvrdé houby. Mohou se použít samozřejmě i housky místo tmavého pečiva. Dobrý je teplý i studený. Teplý se zeleninovým salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Nákyp s houbami a buráky

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: mleté buráky

Zapomněl/a jsem heslo