Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 5 297 kJ / 1 266 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,38 g |
Tuky | 18,57 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 520 mg |
Sodík | 217 mg |
Sůl | 0,45 g |
Sacharidy | 221,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 1. 2021 15:09
Tento zajímavý recept neznám. Ale k těm krajovým názvům : pod názvem šmorn dělala moje babička jednoduché jídlo, které se dělávalo v pondělí, neb bývalo velké prádlo. Na trošce sádla se opražila krupice, osolila, zalila rozšlehaným vejcem a podle potřeby vodou a povařila. A v případě žaludečních a střevních potíží byl šmorn pouze za sucha opražená a osolená krupice podlitá vodou. A to jsme se , my děti, raději rychle uzdravily!
9. 1. 2021 17:49
Odeta Wollmanova: Tyto staré recepty jsou velmi dobré a názvy se různí podle krajů. Toto se dá dělat v různých obměnách podle fantazie a to mě baví.
9. 1. 2021 16:31
Strouhánek, buď dáváme do polévky místo nudlí, když není zrovna oslava nebo neděle. Jinak opečeme na zpěněné cibuli, jako když děláme rizoto, se zeleninou, masem z polévky, slaninou, jen vaříme kratší dobu než rýži. Možná na zapékání lepší uvařit ve vodě. Jen u těchto starých receptů se u nás sever - muž a jih - já pořád mlátí, teda ne fyzicky, ale on si pod tím názvem nedovede nic představit a navíc se vzteká, protože si nevzpomene jak tomu říkali doma.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.
23. 10. 2018 18:17
Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.
12. 10. 2018 18:42
RubyRom:
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.
12. 10. 2018 16:53
klukodvody: Děkuji za připomínku, jako šmorn mi to kdosi pojmenoval, že to zná z dětství. V jedné skupině o vaření na fb jsem se ptala zda tento recept někdo zná a pod jakým názvem. Takže se omlouvám za matoucí název. Ale ať je správný název jakýkoliv, nic to nemění na báječné chuti tohoto tak jednoduchého pokrmu. Myslím, že jsme již pořádně zmlsaní a nezaškodí připomenout si jednoduchá jídla, která byla kdysi často na talíři chudých lidí. Vždy mne překvapí jak dobré to je!
12. 10. 2018 13:21
Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.
12. 10. 2018 13:12
Jeden lepší než druhý. Díky moc.
11. 10. 2018 19:09
Krásny recept!
11. 10. 2018 18:10
Úplně mám na to chuť!!
11. 10. 2018 17:55
Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky. V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.
11. 10. 2018 16:04
Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 4 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Mňamka
Přidáno před 6 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 7 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
American pancakes
mibrix uvařila před 8 minutami
Jablečná ovesná kaše
evoule uvařila před 22 minutami
Jarní cupcaky
S.pavla uvařil před 31 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
S.pavla uvařila před 32 minutami
Kuřecí (skoro) perkelt s noky
MajaFero uvařila před 37 minutami
Máslový kuřecí plátek se zeleným chřestem a parmezánem
Verusla uvařila před 38 minutami
Milionová polévka našich babiček
MajaFero uvařila před 39 minutami
Koprová omáčka
ZdeLena uvařila před 1 hodinou
Vepřové nudličky na hořčici
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Šmorn je staročeská delikatesa, kterou snadno zvládnete i dnes
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Další recepty
Tématické fráze: šmorn recept recept na šmorn smorn staročeské recepty staročeské názvy jídel staroceske nazvy kudlánky polévka názvy staročeských jídel názvy staročeských jídel jak.se.dela smorn bramborový smorn tipy staročeských jídel kudlany recept kudlánky jidlo recepty staročeských jídel staročeský bramborový trhanec staročeské pokrmy recepty nazvy staroceskych polevek staročeská jídla cesto šmorn
Suroviny: mouka hrubá, sůl, vejce, mléko, sádlo, česnek, kapie, petrželka, pepř
Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7KyQ
12 názorů