Listový salát s řepou a česnekovým dipem

recepty73 Kuchař: recepty73

2 porce Saláty 3 názory

Suroviny

150 g salátových listů mix z ledového nebo římského salátu, čekanky, dubáčku, little gemu...
150 g červené řepy
1 lžíce oleje
sůl
bílý pepř
200 g zakysané smetany
česnek dle chuti (cca 2 stroužky)
mléko nebo smetana
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Omyté listy z různých druhů salátu natrháme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou předvařenou nebo předpečenou řepu, zakápneme troškou oleje, mírně osolíme, opepříme a promícháme. Pokud chceme salát podávat později, salát nesolíme, aby se nezačal "vařit" - vadnout.

  2. Do vychlazené zakysané smetany přimícháme rozetřený nebo nastrouhaný česnek dle chuti, můžeme přidat trochu jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka...) osolíme a vymícháme krémový dip. Dle potřeby, požadované hustoty přidáme mléko nebo smetanu.

  3. Salát přelijeme česnekovým dipem a můžeme podávat. Kdo rád ořechy, může dozdobit nasucho opraženými vlašskými nebo lískovými jádry.

  4. Podáváme jako lehkou večeři nebo svačinu, případně jako přílohu, například ke grilovanému nebo přírodnímu masu.

Poznámka

Kdo neholduje příliš salátům a ví, že by zakoupené saláty nestačil zkonzumovat, může koupit již připravený mix různých druhů, které jsou určeny k přímé konzumaci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Listový salát s řepou a česnekovým dipem

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    teny1: ...čerstvou určitě použít můžete, ale přesně tak, jak už popsala Eja57, veletence a jen řepu v dobré kondici;-) ...jinak na kostičky nebo hranolky pokrájenou používám předvařenou nebo předpečenou;-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    teny1: autor receptu promine...:-K
    Používám do salátů podobných tepelně neupravenou běžně - ale chce to fakt mladičkou maličkou řepu a krájet na velmi jemné plátky/nudličky. A když tepelně upravit, tak bych se velmi přimlouvala za pečenou, ne vařenou. Každou zvlášť do alobalu, kapku oleje, trochu soli, strčit do trouby, ve které se peče něco jiného....Po vychladnutí v pohodě vydrží v lednici den dva, než ji budeme potřebovat.

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    řepa musí být předvařená? nemůže být syrová?

    Odpovědět

Tématické fráze: listový salát s červenou řepou římský salát recept

Zapomněl/a jsem heslo