Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

26. 11. 2015 11:34

Tom: Tome, u nás se takto jednoduché litinky taky dělávaly, spíš jakoby fofr oběd nebo večeře. A byla k tomu melta, buď jen černá, ta mi nejela, tak pro mě babička nebo mamka měly do ní mlíčko ;-):-D
A souhlasím, strašně chutné, krásné a voňavé vzpomínky:-*:-*:-*:yes::yes:

maris maris

26. 11. 2015 11:12

Tom: Tome, to jsou krásné vzpomínky:-)

Tom

26. 11. 2015 10:51

Můj dědeček pocházel z Krkonoš z okolí Jilemnice. Asi chudší kraj a tak sejkory neboli litinky neboli pleskance v našem pojetí byly jen nastrouhané syrové a trochu osolené brambory dělané na plotně. Žádné kožení ani česnek. Odtud litinky. Odkrajovaly se z plátů dlouhým nožem a dávaly na plechový talíř na kraji plotny, kde se se natřely mašlovačkou sádlem z jedné strany. Postupně tak vznikal sloupek. Ten se pak dal doprostřed stolu a začalo se jíst. Velikost litinky je u nás dodnes cca jako větší dlaň, protože dávka na jednu litinku je vrchovatá lžíce.

tejaja tejaja

17. 4. 2014 20:11

Ivana79: U nás na východe sa robia placky na platni sporáka, teda robili, pokiaľ ľudia mali sporáky ;-):-D

spagetka spagetka

17. 4. 2014 20:00

Ivana79: Děkuju moc za krásné fotečky, jsem ráda, že chutnalo :-K:-K:yes::yes:

Ivana79 Ivana79

15. 4. 2014 16:17

My,a hlavne môj švagor,sme robievali občas na starom šporáku ešte po babke lokše ale bramboráky som takto ešte nevidela nikoho nikdy robiť tak som si to dnes skúsila na plechu v trúbe,lebo som ich nechcela mastné a sú dobré aj tak :-p Druhú polovicu som klasicky vysmažila :-)

spagetka spagetka

28. 1. 2014 14:54

Mirka: a s velkou láskou, co? ta vůůůně :-*:-*:-*;-);-):-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Mirka

28. 1. 2014 14:49

janamat: Lužnice je kousek od Brodu a halušky taky známe :)

Jen do do nich dáváme pouze sůl , kmín , mouku, vejce, brambory a samozřejmě je pečeme na plátě s láskou.:-K Upečené potíráme přepuštěným máslem

mechovyachat

8. 1. 2014 17:36

Ještě se vrátím k špagetce a jejím hanuškám, náhodou jsem objevil že mezi sudetskými Němci se sejkorám tady říkalo halischken a pak už k haluškám nebylo doopravdy daleko, jinak já si je pravidelně dělám základ tvoří syrové nastrouhané brambory a co k nim přidáte je už jen a jen na vaši chuti, někdo přidává ovesné vločky, nasáknou přebytečnou vodu z brambor, jiný dokonce i nakrájené kysané zelí, prostě na co máte v tu chvíli chut.
Zvlastní zkušenosti vím že se v každé vesnici a něky i v chalupách dělaly jinak, prostě jak bylo zvykem.

brouk

4. 1. 2014 12:39

Jsou moc výborné.:-)

spagetka spagetka

11. 12. 2013 11:48

mechovyachat: Ano, přesně takto to je uvedeno v Krkonošské kuchařce Jiřího Marholda. Kdybyste si však přečetl níže psané komentáře, tak tam uvádím, že název "halušky" se prostě ujal mezi předky mé rodiny a jako takový pevně zakotvil v naší celé velké rodině. A skutečně za své prapředky nemohu, a tak jako jsem já ochotná akceptovat jiné názvy, mohl byste akceptovat taktéž jiné názvy.
Prostě když se jdou dělat halušky, je to toto, když halušky vařené ve vodě, tak nočky. Stále říkám, že není jednotný zákon na jeden název, který je jen ten správný. Pořád se jedná o stejné, naprosto skvělé a chutné jídlo :yes::yes::yes::yes:

mechovyachat

11. 12. 2013 08:00

Halušky , trochu zavádějící název,spíš Hanušky na Kozácku se jim tak říkalo prý podle ševce Hanuše, který vždy na přivítanou své ženy, která se vrátila z trhu měl připravit něco dobrého a protože nic jiného neuměl,upekl právě na plotně bramboráčky, tedy Hanušky. Jinak já raději používám název sejkory, jsem z pod Vysocka a v každé vsi se dělaly jinak, jednou se slila voda, dalo se mlíko,atd. nakonec to je dodnes každý si to dělá podle své chuti. Stejně asi na tálech sporáku byly nejlepší.Až mnohdy na ten kouř,ale aspon všichni věděli že se pečou sejkory, jsou o tom i poudačky. Hezký den

magdalenka magdalenka

11. 11. 2013 22:24

spagetka: kedysi mamka robila "na sucho" na sporáku na drevo, potom sa "kúpali" v masle...ach jo!

spagetka spagetka

11. 11. 2013 13:46

magdalenka: Magdi, ano, tál musí být mastný, jinak bys to neobrátila a připálila bys to. U nás se potřel celý tál a většinou se na něm dělalo více těch placiček, záleží, jak je chceš velké - u nás většinou po 3 - 4. Pak znova potukuješ. Ovšem i tak je babička ještě v misce potřela máslem nebo sádlem. Tedy z dnešního hlediska kalorická bomba, ale děsně dobrá :-*:-*:-*:-p:-p:-p

magdalenka magdalenka

11. 11. 2013 13:26

Špagi, ten tál sa potiera pred každým opekaním cesta? Čiže každý kus je vlastne omastený? Dík.

1 3 4 5 6 7 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7