Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 10 953 kJ / 2 618 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,45 g |
Tuky | 163,05 g |
Vláknina | 77,66 g |
Cholesterol | 275 mg |
Sodík | 2,62 g |
Sůl | 6,03 g |
Sacharidy | 207,06 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 10. 2019 22:36
tejaja (moderátorka): Terezko, to je moc krásná fotka s tou omáčkou v omáčníku! Moc děkuji za vyzkoušení receptu, a jsem ráda, že to mělo u tebe úspěch, že ti to chutnalo! Moc děkuji také za ty krásné fotky, ty se mi opravdu líbí. A ten omáčník je rozkošný! Takže ještě jednou: moc děkuji za vyzkoušení a na sto tisíckrát za ty půvabné fotky!
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!
1. 10. 2019 20:08
Robila som francúzsku hubovú omáčku. Zaujímala ma tá strúhanka v nej a musím povedať, že bola výborná. Chcem vyskúšať ešte tú slivkovú, vyzerá zaujímavo a som na ňu zvedavá. U nás sa omáčky takého typu nerobia.
26. 8. 2019 10:35
casino: Falešná svíčková proto, že je bez masa, které dá omáčce zvané běžně svíčková svůj díl chuti. Ale to vy přece víte, tak proč ten dotaz?
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!
26. 8. 2019 10:06
casino: tím že jsem napsala " u nás ", jsem myslela v Čechách. Ten způsob znám, ( omáčku zaprášit moukou ), vím, že to tak někdo dělá, ale nepoužívám právě proto, že by se mohly udělat žmolky.
26. 8. 2019 09:51
MamlajdaD:
"Falešná svíčková:"
Proč falešná
"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP?
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku) a přímo moukou zaprašuji nejčastěji hlávkové zelí po česku a tam se propařená mouka rozmíchá bez rizika
"Falešná svíčková:"
Proč falešná
"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP?
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku) a přímo moukou zaprašuji nejčastěji hlávkové zelí po česku a tam se propařená mouka rozmíchá bez rizika
26. 8. 2019 07:04
tejaja: Terezko, u nás se taky zahušťuje tak, že se omáčka zapráší moukou, která se ale provaří, ne propaří, ale hlavně se už nepokračuje tak, že se přidá ještě záklechtka / mouka rozmíchaná ve vodě /. O to šlo, to tam bylo nesrozumitelné, chybička se vloudila a autorka už to opravila
25. 8. 2019 21:08
tejaja: Děkuji za komentář! Moc zdravím!
25. 8. 2019 21:04
Dovolím si vysvetliť svoj "bod". U nás sa bežne šťava pod mäsom zahusťuje tým spôsobom, že sa zasype lyžicou múky, premieša a krátko povarí. Nie je to omáčka, len mierne zahustenie šťavy. Samozrejme sa už potom nezahusťuje zátrepkou. Takže mi to pridanie a zaparenie múky bolo jasné a nedivila som sa. Len toľko na vysvetlenie, keďže sme boli vyzvané.
25. 8. 2019 15:54
Lenunka:
25. 8. 2019 15:46
Eja57: Na tyhle písmenka asi nejde jít přes suroviny, ale přes jména (Xantipiny řízné masové válečky), ale to "ý" mi pořád nejde (nabízí se jedině zkomolenina Rýbrcoula (Ýbrcoulův ptáček nadívaný bylinkami), ale to už píšu jen pro zasmání! Zdravím!
25. 8. 2019 15:34
25. 8. 2019 15:28
MamlajdaD: máš pravdu, Ý samozřejmě v abecedě je, chtěla jsem se tomu vyhnout....ale to fakt nevymyslím...s X mám taky problém...zdravím
25. 8. 2019 15:12
Eja57: Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla. Jo a pokud se jedná o českou abecedu, tak ypsilon s čárkou v ní je malé i velké, ale česká slova tímto písmenem (za placiky za pánbiky) nezačínají. Zdravím!
25. 8. 2019 14:59
MamlajdaD: Ý v abecedě není, Y ano - yzop je aromatická bylinka, se kterou by se dalo pracovat
25. 8. 2019 14:55
Lenunka: Úplně s tebou souhlasím, ale chybka se vloudila - koukni na můj koment pro maris. Už je to opraveno. Zdravím!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 8 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 23 minutami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 1 hodinou
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 1 hodinou
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 1 hodinou
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 2 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 3 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 4 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 5 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Opičí chleba jsou vrstvené kuličky z kynutého těsta. Poradíme, jak chutný trhací chléb upéct
Další recepty
Tématické fráze: vepřová panenka na houbové omáčce y falešná svíčková růžičková kapusta po dijonsku
Suroviny: cibule, mrkev, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, špek, mléko, tuk rostlinný, mouka polohrubá, šťáva citronová, sůl, houby, máslo, strouhanka, smetana, cibule, sůl, vývar hovězí, estragon, povidla švestková, švestky sušené, máslo, mouka hladká, skořice, sůl, hořčice, smetana, bešamel, cibule, paprika sušená sladká, olej, sůl, pažitka, slanina, mouka hladká, cibule, česnek, vývar, sůl, pepř, zázvor mletý
Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q1wR
28 názorů