Letní sezemické "vepřo, knedlo, zelo"

Dajda Kuchařka: Dajda

4 porce Vepřové maso 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Knedlíky ze syrových brambor:
5 velkých raných brambor
5 housek nebo rohlíků (nakrájíme na kostičky a necháme ztvrdnout)
5 lžic polohrubé mouky (nemusí být)
1 vejce (nemusí být)
sůl
hladká mouka na obalení
Cuketové zelí:
3-4 menší cukety
cibule
sádlo nebo olej
cukr - písek nebo krystal, sůl, ocet a kmín podle chuti
1 lžíce hladké mouky
Vepřová pečeně:
vepřové ramínko nebo libovější krkovička
kmín, česnek, cibule, sůl
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. "Zelo":
    Cuketu omyjeme, oloupeme (úplně mladou loupat nemusíme) a nastrouháme na hrubo. Posolíme a necháme pustit tekutinu, kterou z větší části vymačkáme a slijeme. Na sádle nebo oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zasypeme ji 1 až 2 lžícemi cukru, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Přidáme cuketu, okořeníme kmínem, a chvilku podusíme. Poté cuketu zasypeme minimálním množstvím hladké mouky, zamícháme, propaříme a podle potřeby rozředíme tekutinou z cukety. Povaříme a dochutíme solí, octem, případně i cukrem. Ideální je připravit si zelí den předem a nechat ho rozležet.

  2. Chodské "knedlo" ze syrových brambor:
    Použijte rané brambory, které pustí hodně tekutiny. Oškrabejte je a nastrouhejte najemno, vzniklou tekutinu nevylévejte. Osolte a smíchejte se suchými kostičkami pečiva. Můžete přidat vejce a polohrubou mouku. Hmotu dobře promíchejte a v míse napevno udusejte. Nechte odležet půl hodiny až hodinu a půl. Poté z těsta vytvarujte menší koule zhruba velikosti tenisových míčků. Pevně je stiskněte a obalte v hladké mouce. Dejte je vařit na pařák, který jste potřeli tukem. Bude to trvat 20 až 25 minut. Pak kouličky vyjměte, rozkrojte napůl a servírujte se zelím a pečeným masem. Dílo můžete korunovat osmaženou cibulkou (dobře se osmaží, když ji osolíte).

  3. "Vepřo":
    Maso upečte, jak jste zvyklí.

Poznámka

Tohle skvělé jídlo dělám každé léto na našem letním bytě v Sezemicích. Je lehčí a stravitelnější než klasické knedlo, vepřo, zelo. Ještě více ho můžeme odlehčit, pokud zelí připravíme na oleji místo na sádle a místo vepřového k němu upečeme třeba krůtí stehno. Nicméně hodí se i kachýnka, ale to už tak dietní není ….

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Letní sezemické "vepřo, knedlo, zelo"

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo