Pohankový knedlík podle mojí maminky

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 75 minut 3 porce Přílohy 4 názory

Suroviny

180 g veky
2 vejce
80 g slaniny nebo uzeného
3 lžíce polohrubé mouky
30 g másla
5 lžic vařené pohanky
1 lžíce nasekané petrželky
50 ml mléka na navlhčení veky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku propereme ve studené vodě. Nalijeme na ni horkou vodu, promícháme a scedíme ji, to ještě uděláme jednou. Pohanka zvětší svůj objem. Dáme vařit dva objemové díly vody k množství pohanky, když se voda vaří osolíme ji a nalijeme ji na pohanku. Vaříme asi 20 minut pomalým varem.

  2. Do mísy dáme veku pokrájenou na kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme nasekanou petrželku, žloutky vyšlehané se změklým máslem, pokrájenou slaninu, pohanku, polohrubou mouku a sůl. Promícháme a lehce vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků (podle potřeby přidáme trochu mouky).

  3. Potřeme alobal silně tukem a posypeme moukou nebo strouhankou (formu na biskupský chlebíček), dáme těsto, které posypeme strouhankou a vytvarujeme šišku knedlíku. Alobal pevně přitiskneme ke knedlíku a zaděláme. Dáme pro jistotu ještě do jednoho kousku, aby do něj nezateklo. Do pekáčku dáme horkou vodu a vaříme ve vodní lázni v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 35 minut. Nejdříve alobal nahoře otevřeme a necháme trochu vystydnout.

Poznámka

Zbylou pohanku smíchám s rozmixovanou zeleninou, 1 vejcem, 1 lžící hladké mouky, okořením a udělám kapsu do masa a naplním ji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pohankový knedlík podle mojí maminky

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    tejaja: Jak jí dvakrát zaliji horkou vodou s varné konvice, pokaždé chvíli míchám, scedím tak zvětší svůj objem, tak také po třetí ji zaliji a tlakový hrnec zabalím do ručníku a utíkám dát do peřin. Ale do receptu píšu, jak jí vařím. Mladá generace tento způsob asi nepoužívá.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jaromira18: Ja som to zle napisala. Myslela som to tak, ze pohanka sa nema varit, len sa zaliat vriacou vodou, zakryt a zabalit, ja strcim misku do paplona. Po 20-30 min je makka. Varenim sa v pohanke mici rutin, to najvzacnejsie v pohanke.:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    tejaja: Vařím jí takto pořád, vyjde mi to, pohanka se mi uvaří a voda vyvaří.:-K Já jsem takhle zvyklá jí vařit. Chtěla jsem to napsat krátce, opravila jsem to podrobněji.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Sikovny recept, az na to varenie pohanky. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo