Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem
Trhanec je vláčný, šťavnatý moučník, který se dá jíst i vychladlý. Je velmi snadný na přípravu. Podávat ho můžeme k snídani, obědu, svačině i večeři. S přelivem ze sezónního ovoce je neodolatelnou lahůdkou pro děti i dospělé.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 223 kJ / 1 009 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,12 g |
| Tuky | 39,07 g |
| Vláknina | 9,15 g |
| Cholesterol | 590 mg |
| Sodík | 285 mg |
| Sůl | 0,62 g |
| Sacharidy | 124,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je s polovinou vanilkového (skořicového) cukru a cukrem krupicí, přimícháme zakysanou smetanu s mlékem, polohrubou mouku a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti.
Krok 2: Necháme asi 15 minut odstát, pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a směs nalijeme do pánve s rozehřátým máslem.
Krok 3: Smažíme ne příliš zprudka, pod poklicí. Dle chuti můžeme zaprášit vršek trhance skořicí nebo kakaem, pokud jsme nedali skořicový cukr rovnou do těsta. Otáčíme, až když máme plát těsta zatuhlý a dopékáme z druhé strany již bez poklice. Pokud se nepovede trhanec otočit v jednom kuse, nevadí, stejně ho budeme později trhat na menší kusy.
Krok 4: Na přeliv dáme jahody (či jiné ovoce) do kastrůlku, přidáme pár lžic vody, zbylý vanilkový (skořicový) cukr + cukr dle chuti, ovoce rozšťoucháme na menší kusy (nebo předem pokrájíme), osladíme a necháme krátce povařit. Pak vmícháme pudink rozmíchaný v cca 50 ml vody a za stálého míchání necháme vše společně krátce probublat, případně přilijeme dle potřeby trošku vody nebo klidně i maličko rumu nebo likéru. Přeliv by neměl být příliš hustý ani řídký.
Krok 5: Hotový trhanec vidličkami roztrháme na menší kusy, které rozdělíme na dva talíře, přelijeme jahodovým (ovocným) přelivem, dozdobíme dle vlastní chuti a podáváme.
Zveřejněno 28. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lGqJ
Moje poznámka
Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lGqJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Dýňové karbanátky
Přidáno před 12 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 14 hodinami
Jablkovo-pudinkový koláč
Přidáno před 15 hodinami
Kakaová roláda s tvarohovým krémem a banánem
Přidáno před 18 hodinami
Slaný snídaňový koláč z tortilly
Přidáno před 21 hodinami
Jemná rybičková pomazánka
Přidáno 1. 11. 2025 22:25:37
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 6 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 7 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 7 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 9 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 9 hodinami
Dančí guláš s knedlíkem
GabiStef před 9 hodinami
Grilování zeleniny
babkalenka před 10 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Kajkajak před 10 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Kajkajak před 10 hodinami
Pórková polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
skoricovy trhanec
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
smetana zakysaná,
smetana,
mouka polohrubá,
kůra citronová,
máslo,
jahody,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
voda,
rum,
smetana zakysaná,
šlehačka,
jogurt,
zmrzlina,
ovoce,
čokoláda,
poleva čokoládová
Komentáře (1)