Šlehaná sekaná na smetaně

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 60 minut +odležení masa 3 porce Vepřové maso 0 názorů

Suroviny

600 g mleté vepřové plece
2 lžičky steakového koření (domácí nebo koupené)
dle potřeby sůl do domácí směsi
150 ml mléka
1 lžíce solamylu
Omáčka:
1 velká mrkev
1/4 bulvy celeru
1 cibule
30 g másla
50 g slaniny
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
špetka tymiánu
300- 400 ml hovězího vývaru
2 lžíce cukru
2 lžíce bílého vinného octu
200 ml smetany
sůl
Knedlík:
2 starší rohlíky
250 ml hrubé mouky
250 ml mléka
2 žloutky (z bílků sníh)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sekanou připravíme den předem (stačí od večera do rána). Namleté maso okořeníme steakovým kořením nebo pepř a sůl dle chuti, přidáme solamyl a mléko. Zašleháme ručním šlehačem nebo dobře prohněteme rukou. Až se mléko vsákne, uložíme do chladu aspoň na 12 hodin.

  2. Uleželé maso přendáme na fólii, (rozprostřeme a můžeme naplnit vařenými vejci nebo zeleninou) a pomocí fólie vytvoříme šišku. Dáme v pekáčku mírně podlitou vodou a zakrytou poklicí do předehřáté trouby péct na 170 °C.
    V hlubší pánvi opečeme kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a očištěnou nakrájenou zeleninu opečeme, zalijeme částí vývaru a přidáme koření, kromě tymiánu. Vše promícháme, nalijeme k sekané a pečeme 30-40 minut, dle potřeby podlijeme (podle trouby).

  3. Sekanou vyndáme, zeleninu přendáme zpět do pánve a sekanou necháme v troubě opéct na kůrčičku odkrytou.
    K zelenině přidáme zbytek vývaru, ocet a z cukru na suché pánvi udělaný karamel (nebo jen cukr). Povaříme, vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme šlehačku a tymián, dochutíme a necháme přejít varem, pokud bychom přidávali ocet, musí být převařený. Zelenina dostatečně omáčku zahustí, ale je-li potřeba, můžeme použít k zahuštění studené nebo francouzské máslo.

  4. Před dokončením pečení připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Promícháme, necháme stát pár minut, až mouka vše nasákne a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Naplníme do 3/4 hrnečky (4 ks 250 ml ), předem vyložené kuchyňskou fólií. Knedlíky vaříme v mvt 3 min/800 W, otočíme hrnečky o 180° a ještě 3,5 min/800 W (nebo v hrnci ve vodě do 3/4 hrnků vaříme cca 33 minut). Knedlíky i sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a měsíčkem citronu.

Poznámka

Stejný recept jsem nenašla, ale pokud tento bude vadit, je možné ho smazat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 568 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šlehaná sekaná na smetaně

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: šlehaná sekaná

Zapomněl/a jsem heslo