Cuketa / patizon na paprice - bleskový bezmasý paprikáš

Suroviny 2 - 3 porce

400 g mladé cukety nebo očištěného patizonu
1 cibule
máslo nebo olej
1 plnější lžíce mleté sladké papriky
cca1 lžíce hladké mouky
2 dl vývaru nebo voda a bujonem
sůl
200 g zakysané smetany pokojové teploty nebo smetany ke šlehání (na vaření)

Postup přípravy receptu

  1. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na másle nebo oleji dosklovata. Přidáme mletou papriku (můžeme dle chuti zkombinovat s pálivou) a necháme ji za stálého míchání krátce zpěnit. Papriku nesmažíme dlouho, aby nezhořkla a ihned ji zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem.

  2. Přisypeme na kostičky, hranolky, půlměsíčky nebo jinak pokrájenou neloupanou mladou cuketu či oloupaný a vydlabaný patizon a dusíme na mírném ohni, pod poklicí doměkka - na skus.

  3. Zakysanou smetanu pokojové teploty dáme do většího hrnku a dobře ji promícháme dohladka s částí ještě nezahuštěné omáčky, kterou jsme do ní slili. Cuketu v hrnci zaprášíme moukou, promícháme a necháme krátce probublat. Pak odstavíme, přilijeme a vmícháme smetanu a už jen osolíme, případně opepříme dle chuti.
    Podáváme s bramborem, knedlíkem, těstovinami.

  4. Paprikáš můžeme udělat i se smetanou ke šlehání nebo na vaření, kdy mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do paprikáše a ještě krátce provaříme.

Poznámka od kuchařky

Rychlé, levné, chutné.

Komentáře k receptu Cuketa / patizon na paprice - bleskový bezmasý paprikáš