Horácké kuře (s houbami)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4 porce Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

1 kuře
250 g hub
50 g másla
20 g hladké mouky
1 cibule
2 stroužky česneku
1/4 l vývaru (nejlépe drůbežího) nebo vody
1/8 l sladké smetany
citronová šťáva
sůl a pepř
petrželka
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Rozčtvrcené kuře opereme, osušíme, osolíme, opepříme a pečeme na másle 12 minut. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a osmahneme. Potom přidáme nakrájené houby, podlijeme vývarem a dusíme doměkka (asi 1/2 hodiny).

  2. Maso vyjmeme, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, mírně povaříme. Hotovou omáčku ochutíme citronovou šťávou a sekanou petrželkou. Při podávání poléváme porce kuřete horkou omáčkou. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo rýže.

Poznámka

Recept přidávám, protože houby letos rostou. Já lesní houby sice nemám, ale udělala jsem stehýnka se žampiony a je to také moc dobré (i když s hříbečky to bude určitě ještě lepší). Smetany jsem přidala celý kelímek. Na webu jsou podobné recepty na Horácké kuře, některé jsou třeba i s klobásou, ale mně se líbí tento jednoduchý a velice chutný receptík kdysi opsaný z Teletextu.

ZAJÍMAVOSTI O KUŘECÍM MASÍČKU

Kuře bylo oblíbenou pochoutkou ve starověké Indii a Číně už nejméně 3200 let před naším letopočtem a kuřecí maso zůstalo významnou součástí i našeho jídelníčku.

Nejstarší recept na přípravu kuřete v Čechách prý je z roku 1535.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Horácké kuře (s houbami)

K receptu nejsou žádné komentáře.