Sádlové mini rohlíčky

Suroviny 36 ks

Na těsto:
500 g hladké mouky
1-1,3 lžičky soli
1 lžíce krupicového cukru
220-230 ml (g) mléka-dle potřeby
70 g sádla
1 vejce
1 žloutek
24 g čerstvého droždí
Na povrch:
1 žloutek
hrubozrnná sůl
kmín, celý mák nebo i sezam

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme do nádoby vlažné mléko, rozpuštěné, ale vlahé sádlo, vejce a žloutek. Pak přidáme prosetou mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné díly. Každý díl zpracujeme do bochánku. Po mírném nakynutí rozválíme do kruhu a kolečkem na pizzu rozdělíme na 12 kousků, které smotáme do tvaru rohlíčků (viz foto). Rohlíčky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynoout.

  3. Vykynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem a lehce posypeme hrubozrnnou solí a kmínem, případně mákem nebo sezamem.

  4. Vložíme do trouby předhřáté na 220°C a upečeme. Orientační čas cca 8-10 minut.

Poznámka od kuchařky

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Inspirací mi byl jeden recept ze starší kuchařky, ale pozměnila jsem ho.

Rohlíčky jsou měkké, nadýchané a jsou vláčné i druhý den. Tím, že jsou malinké, daly by se použít i jako banketní pečivo. Ale klasické banketky jsou zase jiné, z jiného těsta.

Žloutkem se může povrch potřít a posypat i před kynutím. Ale už nelze překrýt utěrkou.

Množství soli v těstě je nižší,než se běžně na toto množství mouky dává, jelikož se ještě rohlíčky sypou solí na povrchu.

Komentáře k receptu Sádlové mini rohlíčky

K receptu nejsou žádné komentáře.