

Bagety ze špaldové mouky
Suroviny
- špaldová hladká mouka 315 g + na pomoučení
- instantní droždí 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- vlažná voda 180 ml
- slunečnicový olej na vymazání
- Poliš kvásek:
- žitná celozrnná mouka 180 g
- vlažná voda 180 ml
- instantní droždí - špetka
Postup přípravy receptu
Nejdříve připravíme poliš (kvásek). V míse smícháme špetku instantního droždí s vlažnou vodou, moukou a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12–16 hodin odpočívat při pokojové teplotě.
Po uplynutí 12–16 hodin ve větší míse smícháme instantní droždí, mouku, sůl, vlažnou vodu a připravený poliš. Hnětačem vypracujeme hladké těsto (cca 5–10 minut), které ale může působit mírně lepivým dojmem. Těsto přendáme do olejem vymazané plastové nádoby, přiklopíme víkem nebo zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 45 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Po uplynutí 45 minut uchopíme nakynuté těsto navlhčenýma rukama, natáhneme ho a přeložíme doleva, poté doprava, dolů a nahoru . Přeložené těsto přiklopíme víkem, necháme ho dalších 45 minut odpočinout a ještě jednou zopakujeme překládání. Znovu zakryjeme víkem a necháme ho kynout posledních 30 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 3 stejné části, ze kterých vytvarujeme bochánky. Zakryjeme je utěrkou a necháme 10 minut odpočinout. Poté každý bochánek vytvarujeme do obdélníku popřekládáme zleva doprava a vytvarujeme bagety , které dáme na plech vyloženým papírem. Bagety zakryjeme utěrkou a necháme je 1½ –2 hodiny kynout.
Troubu zapneme na 240 st., na spodek dáme plech. Když je trouba vyhřátá, vylijeme na plech asi 2 dl vody a zárovenň dáme bagety do trouby. Po 10 min. pečení troubu otevřeme aby unikla pára, poté troubu zavřeme a bagety dopečeme .
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bagety ze špaldové mouky
-
migro:
hlavně, že se to vysvětlilo
Díky za opravu.
-
já to popletla omlouvám , se peču hodně z Pernerky ze špaldy a to mě popletlo,žitná mouka je též Pernerka tak semi to pomíchalo , nevím jak se mi to mohlo stát
, v receptu jsem to již opravila
-
migro: Špalda je predsa druh pšenice.
-
migro: v surovinach mate uvedeno - špaldová žitná mouka. To ale neni mozne, spaldova a zitna jsou dva rozdilne druhy mouk. Ted zas pisete celozrnna...tak jaka tedy
-
cathleen: Pernerka žitná celozrnná hladká
-
Špaldová žitná mouka
Jaká to je