Makový závin ze špaldové mouky

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 60 min 24 ks Moučníky , Záviny, rolády 2 názory

Suroviny

200 g špaldové mouky
200 ml šlehačky
špetka soli
100 g mletého máku
3 lžíce hnědého cukru
švestky, višně nebo rybíz - dle možnosti a chuti (ovoce může být čerstvé, mražené nebo kompotované)
může se přidat vanilkový cukr
50 g másla na potírání
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, šlehačky a soli uděláme v misce těsto, které necháme 20 min odpočinout.
    Zatím připravíme ovoce, čerstvé, mražené nebo kompotované a rozpustíme máslo.

  2. Těsto přendáme na vál, poprášený moukou, rozdělíme na 3 díly a postupně vyválíme obdélníky. Obdélník těsta potřeme máslem kousek od krajů, posypeme jednou třetinou máku a cukru. Na mák poklademe ovoce, dala jsem půlené švestky z mrazáku s trochou rybízu. Můžeme posypat 1/3 vanilkového cukru, ale není to nutné. Zavineme, přendáme na plech s podložkou nebo papírem a stejně uděláme další dva.

  3. Záviny potřeme máslem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct na 20-25 minut. Hotové vychladlé záviny nakrájíme a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Místo cukru lze použít 3 lžičky datlového nebo javorového sirupu a poprášení cukrem není nutné .

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 143 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Makový závin ze špaldové mouky

Tématické fráze: kynutý makovec ze špaldové mouky orechovy závin ze špaldové mouky

Zapomněl/a jsem heslo