

Maďarská polévka "čičeri"
Suroviny 4 porce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 řapík celeru
- 200 g cizrny z konzervy
- 3 lžíce sekaných rajčat z konzervy
- 2 lžíce tarhoni
- 1 sůl
- mletý černý pepř podle chuti
- špetka drceného kmínu
- Volitelné:
- chilli paprička
- 1/2 citronu
- čerstvý koriandr nebo nať cibulky
Postup přípravy receptu
Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na malé kostičky, řapík na proužky. V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm opečeme mrkev a celer. Jakmile začne zlátnout, přidáme cibuli s česnekem, sůl a kmín. Minutu mícháme a až cibule změkne a všechno se rozvoní, přidáme nasucho orestovanou tarhoňu.
Základ na polévku zalijeme litrem vroucí vody, přidáme brambory a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme do změknutí cca 15 minut. Do polévky přidáme rajčata a cizrnu, propláchnutou na sítu a okapanou. Krátce povaříme a na závěr polévku dochutíme solí a pepřem. Přidáme lístky koriandru nebo nasekanou zelenou nať cibulky a dle chuti si každý na talíři přidá do polévky citronovou šťávu a chilli.