Nadýchaná vánočka z černého piva

Angel 666 Kuchařka: Angel 666

Domácí pekárna 2 názory

Suroviny

Těsto:
1 hrnek černého piva
1/3 kostky másla (asi 80 g)
5 lžic mléka
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí (20 g)
1 hrnek směsi rozinek a sušených brusinek
Na potření:
4 lžíce černého piva
1 lžička moučkového cukru
Na posyp:
hrst mandlových lupínků
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme v domácí pekárně:
    do nádoby pekárny vložíme všechny suroviny v uvedeném množství kromě rozinek a zapneme program na těsto.
    Rozinky s brusinkami propláchneme a necháme okapat.
    Hotové vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinkovou směs.

  2. Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a klasicky upleteme vánočku. (Nejprve spleteme 4 díly, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, ve středu lehce zmáčkneme, zapleteme další tři díly, přiložíme na první spletenou vrstvu, opět lehce zmáčkneme a navrch položíme poslední dva stočené dílky těsta).

  3. Do 4 lžic piva vmícháme lžičku moučkového cukru a vánočku dobře potřeme. Posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě asi 20 minut kynout.
    Pak vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C. Pečeme asi 12 - 15 minut. Až začne vánočka zlátnout, tak teplotu v troubě snížíme na 160°C a asi 40 minut dopékáme.
    Pečenou vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Poznámka

Recept jsem našla ve svých starých výstřižcích a musela jsem vyzkoušet. Vánočka je opravdu krásně nadýchaná a pivo není cítit.

A ano, nezapomněla jsem, vejce tam opravdu nejsou :o)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 124 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nadýchaná vánočka z černého piva

Zapomněl/a jsem heslo