Vepřová pečeně se smetanovým kedlubnovým zelím

Vepřové maso Doba přípravy: 120 minut 0 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 120 minut 0 názorů

Suroviny 4 porce

4 ks vepřové pečeně bez kosti a silné asi 2 cm
8 menších cibulí
16 stroužků česneku
3 lžíce sádla
vařené brambory k podávání
sůl
čerstvě namletý pepř
Kedlubnové zelí:
4 středně velké kedlubny
1 cibule
3 lžíce sádla
200 ml smetany ke šlehání
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolte a opepřete. Vložte ho do pekáče, přidejte oloupané celé cibule, celé stroužky česneku a sádlo. Nepřikryté zprudka zapečte v troubě předehřáté na 180 °C a pak trochu podlijte vodou.

  2. Zakryjte, teplotu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Maso aspoň jednou obraťte a průběžně přelévejte vypečenou šťávou. Posledních 10 minut pečte odkryté a na 180 °C, aby cibule krásně zezlátly a stroužky česneku byly pěkně naglazované. Pozor, maso se nesmí přesušit!

  3. Na kedlubnové zelí nakrájejte cibuli nadrobno a na rozpuštěném sádle ji orestujte, aby mírně zesklovatěla. Vsypte k ní nahrubo nastrouhané kedlubny a společně opečte. Pokud je potřeba (kedlubny jsou sušší), přilijte trochu vody. Nerestujte dlouho, kedlubny musí zůstat křupavé. Osolte, opepřete, přilijte smetanu a chvilku (asi 3 minuty) povařte

  4. Podávejte s menšími bramborami uvařenými v celku ve slupce (mohou se také opéct).

Poznámka od kuchařky

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Komentáře k receptu Vepřová pečeně se smetanovým kedlubnovým zelím

K receptu nejsou žádné komentáře.