Alsaské zelí s kuřetem

Suroviny 2 porce

500 g kysaného zelí
2 kuřecí stehna
2 uzené vepřové kotlety
2 nožičky párků nebo klobásek
100 g anglické slaniny
150 ml bílého suchého vína, nejlépe ryzlink
1 cibule
1 zelené jablko
4 kuličky jalovce
2 bobkové listy
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce kachního sádla (nebo oleje)

Postup přípravy receptu

  1. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou slaninu, cibuli a mírně orestujeme.
    Zelí propláchneme, necháme okapat, vložíme do pekáčku a promícháme s připravenou směsí z pánvičky a jemně nakrájeným jablkem. Přidáme bobkové listy, jalovec a přilijeme víno.

  2. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a položíme na zelí společně s uzenými kotletami.
    Pečeme nejdříve na 160-180° cca 35 minut, potom odkryjeme a dopečeme dozlatova.
    Párky ohřejeme.

  3. Na talíře rozdělíme zelí, kuře, kotlety a doplníme párkem. Podáváme s vařeným bramborem, nebo bagetkou a dijonskou hořčicí.

Poznámka od kuchařky

Alsaské zelí (choucroute - šukrut) je francouzské národní jídlo, má mnoho variant. S kuřecím masem jsem se s ním nikdy nesetkala, ale kdo nemá rád z nějakého důvodu vepřové, které je tradiční, je to dobrá alternativa.

Komentáře k receptu Alsaské zelí s kuřetem