Vláčná vánočka s rozinkami
Vynikající máslová vánočka nesmí na svátečním stole chybět. Pokud se k pečení vánočky zatím jen odhodláváte, vyzkoušejte třeba tento recept. Z dávky vyjdou 2 menší nebo 1 opravdu velká vánočka. Až ji ochutnáte, budete nadšení.
Suroviny pro 2 kusy
2 menší, nebo 1 velká
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 735 kJ / 5 434 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 110,92 g |
Tuky | 236,52 g |
Vláknina | 34,76 g |
Cholesterol | 1,03 g |
Sodík | 3,49 g |
Sůl | 8,58 g |
Sacharidy | 698,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky přes noc naložíme v rumu.
Krok 2: V menší misce vytvoříme z droždí, 20 g cukru, 50 g mouky a 100 ml mléka hladkou kašičku, kterou necháme zakrytou fólií asi 15 minut vzejít na kvásek.
Krok 3: Z mouky, cukru, soli, vanilkového cukru, mléka, másla, žloutků, citronové kůry, rozinek, mandlí a hotového kvásku vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do čisté utěrky a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z každé upleteme jednu vánočku ze 6 pramenů nebo dle vlastních preferencí.
Krok 5: Hotové vánočky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě pečeme 15 minut na 200 °C, poté ztlumíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 15 minut.
Zveřejněno 26. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vláčná vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0vQv
Moje poznámka
Vláčná vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0vQv
Nejnovější recepty
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 54 minutami
Pomerančový pohár
Přidáno před 1 hodinou
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 4 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Přidáno před 4 hodinami
Plněné papriky s chilli
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 1 hodinou
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 2 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 3 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 3 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 4 hodinami
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 4 hodinami
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 4 hodinami
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 4 hodinami
Veselý kuřecí plátek
Leren před 4 hodinami
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr krupice,
mléko,
mouka polohrubá,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
rozinky,
mandle plátkové,
bílek
Komentáře (1)