Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 199 kJ / 3 633 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 136,94 g |
Tuky | 143,03 g |
Vláknina | 24,50 g |
Cholesterol | 771 mg |
Sodík | 498 mg |
Sůl | 1,03 g |
Sacharidy | 437,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mák vsypeme do rendlíku, přidáme cukr, mléko, skořici a svaříme. Necháme vychladnout a smícháme s tvarohem, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti dosladíme. Pokud je náplň příliš hustá přidáme smetanu nebo mléko.
Krok 2: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a rozmícháme na kašičku. Pak přidáme špetku mouky a trochu vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a vlijeme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme těsto. Další mouku již při propracování nepřidáváme, jen hotové těsto malinko poprášíme moukou na povrchu. Přikryjeme fólií a necháme v teple hodinu kynout.
Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vytvaruje na plech s pečicím papírem koláč o průměru asi 28 cm.
Krok 5: Okraje potřeme rozšlehaným bílkem a naneseme na koláče náplň. Uhladíme a posypeme drobenkou.
(Na jeden koláč jsem přidala mražený rybíz.) Krok 6: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 20 minut podle typu trouby. Krok 7: Po vytažení z trouby, ještě horké potřeme okraje rozpuštěným máslem s rumem a pokapeme i celý koláč.
(Na jeden koláč jsem přidala mražený rybíz.) Krok 6: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 20 minut podle typu trouby. Krok 7: Po vytažení z trouby, ještě horké potřeme okraje rozpuštěným máslem s rumem a pokapeme i celý koláč.
Zveřejněno 1. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šimlové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RVVy
Moje poznámka
Šimlové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RVVy
Nejnovější recepty
Vepřová plec s chorizem a fazolemi
Přidáno před 1 hodinou
Alsaský cibulový koláč podle Z. Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Hrstková polévka s majoránkou
Přidáno před 20 hodinami
Bramborové knedlíky, cuketové zelí a grilované klobásky
Přidáno před 21 hodinami
Mleté maso se zelím à la holubky
Přidáno před 21 hodinami
Zavařená směs na špagety
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Extra rychlé lívance
Helusadolezusacz před 2 hodinami
Zimní polévka z mrkve a červené čočky
Subovi před 2 hodinami
Masové kuličky po švédsku
Anetus před 3 hodinami
Vylepšená česnečka
MilosCz před 3 hodinami
Nejjednodušší tvarohové těsto na ovocné knedlíky (bez vejce)
Fitulka před 4 hodinami
Zapečené brambory s cuketou a smetanou
jitkamore před 4 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 6 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
DvorMar před 8 hodinami
Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky
Fitulka před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé,
mléko,
vejce,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
kůra citronová,
bílek,
máslo,
rum,
mák mletý,
cukr,
cukr vanilkový,
skořice,
mléko,
tvaroh,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
cukr,
máslo
Komentáře (1)