Staročeský jahelník
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 358 kJ / 4 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 223,74 g |
Vláknina | 53,75 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 2,87 g |
Sacharidy | 566,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou.
Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.
Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla.
Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 30. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Moje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Nejnovější recepty
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 14 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Letní koláč s třešněmi
Přidáno před 19 hodinami
Domácí malinová zmrzlina
Přidáno před 19 hodinami
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno 7. 7. 2025 18:07
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno 7. 7. 2025 14:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vařená brokolice s česnekovo-bylinkovou omáčkou
brtna před 5 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Zlatnice před 6 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
stefi.f47 před 7 hodinami
Cuketový perník
Markeeta před 7 hodinami
Bramborové vafle
Leontinka73 před 9 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 10 hodinami
Vepřové na houbách
Sahula před 10 hodinami
Vepřové srdce na kmínu a slanině
Sahula před 10 hodinami
Domácí quiche
TotalMudla před 12 hodinami
Máslová krupková polévka
poirotka před 13 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko plnotučné,
sůl,
cukr,
vejce,
ořechy,
rozinky,
máslo,
skořice,
švestky,
tuk
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.