Staročeský jahelník
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 358 kJ / 4 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 223,74 g |
Vláknina | 53,75 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 2,87 g |
Sacharidy | 566,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou.
Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.
Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla.
Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 30. 8. 2024 20:00
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Moje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Nejnovější recepty
Stříhaný závin s arašídovou pomazánkou a sušenými jahodami
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvovo-banánový dort
Přidáno před 3 hodinami
Podzimní rizoto
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný koláč s dýní
Přidáno před 17 hodinami
Kapustičky se zázvorem a česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Slané dýňové muffiny
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejznámější české odrůdy brambor: Na salát se hodí luxusní Annabelle, do těsta Lilly. A které jsou vynikající jako příloha?
Mojmír I.: První vládce Velkomoravské říše měl na talíři vepřové z volně pobíhajících prasat a jídlo zapíjel moravským vínem
Vojtěch Vrtiška, vítěz Peče celá země, vydává unikátní kuchařku: Každý recept je tam ve dvou verzích, snazší a těžší, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
RabaRoman před 5 minutami
Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
Lisa444 před 5 minutami
Krémová polévka z dýně, jablek a brambor
TondaJ před 2 hodinami
Kuřecí jogurtové řízky v bramboráku
TondaJ před 2 hodinami
Krkovičkové plátky s majonézovo-kečupovou směsí
habis před 2 hodinami
Kuřecí nudličky v pórku
Majopi před 3 hodinami
Dýňová polévka
Zaneta24 před 12 hodinami
Houby ve vlastní šťávě II.
-Petra- před 16 hodinami
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Danka.K před 19 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko plnotučné,
sůl,
cukr,
vejce,
ořechy,
rozinky,
máslo,
skořice,
švestky,
tuk
Komentáře