Čalamáda
Čalamáda je klasická domácí zavařenina, která nesmí chybět ve spíži. Křupavé zelí, mrkev, kapie a cibule naložené ve sladkokyselém nálevu skvěle doplní maso, obložené mísy i chlebíčky. Osvědčený recept, který provoní celou kuchyni.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme na plátky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Kapie nakrájíme na proužky.
Krok 2: Zelí nakrouháme, vložíme do velkého hrnce a trochu podlijeme vodou. Lehce osolíme a za častého promíchání povaříme, až změkne a zmenší svůj objem.
Krok 3: Uvařené zelí scedíme a v tekutině krátce povaříme na kostičky nakrájenou mrkev. Mrkev scedíme, tekutinu doplníme vodou na množství 1750 ml.
Krok 4: Přilijeme ocet, vmícháme cukr, přípravek Deko a povaříme pět minut. Hotový nálev přecedíme.
Krok 5: Povařené zelí a mrkev promícháme s cibulí a kapií.
Krok 6: Menší zavařovací sklenice a víčka dobře umyjeme a vypaříme vroucí vodou.
Krok 7: Zeleninu rozdělíme do sklenic 2 cm pod okraj, není ale nutné zeleninu do sklenic upěchovat.
Krok 8: Do každé sklenice přidáme dvě lžíce oleje a pomocí naběračky vlijeme připravený nálev. Zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme při 90 °C, 20 minut.
Krok 9: Nakonec sklenice vyjmeme, ochladíme a uložíme na tmavém, chladném místě. Čalamádu podáváme jako doplněk k různým, nejčastěji zapékaným pokrmům.
Zveřejněno 13. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Moje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Nejnovější recepty
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno před 55 minutami
Čalamáda
Přidáno před 1 hodinou
Švestkový crumble s ořechy
Přidáno před 2 hodinami
Muffiny se švestkami a mákem
Přidáno před 19 hodinami
Kančí nudličky
Přidáno před 19 hodinami
Nakládaný křen
Přidáno 12. 9. 2025 15:01:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajčatový protlak
douver před 1 hodinou
Karamelové zelí
Jaroslav.gois@gmail.com před 1 hodinou
Štrúdl z pomazánkového másla
Picik před 2 hodinami
Cuketové Míša řezy
Beruna před 3 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Ilack před 3 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 3 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Bertas před 3 hodinami
Extra rychlé lívance
Cecilka21 před 5 hodinami
Nejlepší špenát
Ellen1 před 5 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
cibule,
mrkev,
kapie,
deko,
cukr,
ocet,
sůl,
olej
Komentáře (1)