Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Recept na chlupaté knedlíky je napsaný pro začátečníky. Hezky podrobný postup, aby to každý zvládl hned napoprvé. Chlupaté knedlíky jsou českým pokladem a podávají se k pečeným masům.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 857 kJ / 1 161 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,58 g |
Tuky | 11,19 g |
Vláknina | 18,25 g |
Cholesterol | 265 mg |
Sodík | 180 mg |
Sůl | 0,31 g |
Sacharidy | 216,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Syrové brambory omyjeme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
Krok 2: Nastrouhané brambory v ruce "vyždímeme" do sucha, ovšem vodu z nich dáváme do misky (nevyléváme!).
Krok 3: Vyždímané brambory dáme do větší mísy, přelijeme horkým mlékem. Promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené ve slupce.
Krok 4: Z odstáté vody z brambor velmi opatrně slijeme pryč vodu, až na dně zůstane jen škrob (pokud budeme s miskou moc pohybovat, škrob se opět promíchá s vodou a zbytečně ho vylijeme).
Krok 5: Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, mouku (dle potřeby lze přidat - záleží na druhu brambor), sůl a vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára.
Krok 6: Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené.
Krok 7: Vaříme cca 10 minut - dle velikosti. Knedlíky po uvaření propícháme špejlí (vidlicí,..). Knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.
Zveřejněno 15. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9Q6
Moje poznámka
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9Q6
Nejnovější recepty
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 3 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 3 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 3 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 3 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka z červené řepy a kuřecího masa
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 2 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 3 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 5 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 16 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 18 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 18 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 19 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 19 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 20 hodinami
Tématické fráze:
chlupaté knedlíky,
chlupaté knedlíky recept,
bramborové knedlíky ze syrových brambor,
bramborový knedlík z vařených brambor,
bosáky ze syrových brambor,
recepty z brambor,
bosáky od babicky,
recepty na bramborové knedlíky - bosáky,
recept na chlupaté knedlíky,
bramborové knedlíky z vařených brambor,
chlupatý knedlík,
knedlíky z brambor,
chlupaty knedliky,
knedliky bosaky,
bramborový knedlík ze syrových brambor,
recepty chlupaté knedlíky,
recept chlupaté knedlíky,
chlupaté kned,
babicovy chlupaté knedlíky,
bosaky
Suroviny:
brambory,
brambory,
vejce,
mouka hrubá,
mléko,
sůl
Komentáře (81)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za odpověd.Mirkawww.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif
souhlasím, že recept je super, u nás je expertem na chlupaté knedle (říkáme jim bosáky)můj tatínek (ročník 1927), kdokoliv z naší početné rodiny k rodičům jede na oběd - objednává si bosáky s gulášem
Jo a k chlupáčům bývala roštěná, doporučuji vyzkoušet - je to bašta!
Bol to nejaký slov.ľudový názov, nejaké gule a do nich sa dávalo ešte údené mäso pokrájané na kocky...vtedy ma to tak naštvalo, že som to zavrhla na večné veky...ale asi im dám šancu...
Ale asi príležitostne naberiem odvahu zas. To sparovanie mliekom je treba naozaj?
U nás se toho dělá velký pekáč a ještě se nestalo že by zbylo ...
Kdo chce vyzkoušet, může začít. Nebude litovat.
Dobrou chuť.
www.clupmi.blog.cz
Václave