

Nepečený dort z jablek a hrušek
Suroviny 12 porcí
- 10 velkých jablek
- 5 větších hrušek
- 1,5 - 2 balíčky světlých dětských piškotů
- 3 - 4 lžíce medu (podle zralosti a kyselosti ovoce)
- 1/2 - 1 litr vody
- 1/2 lžíce skořice
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 1 čirá dortová želatina
- 1 Jablko
- 1 hruška na ozdobení
Postup přípravy receptu
Ovoce oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet na malé kostičky, dát do hrnce s vodou, osladit medem, přidat skořici a za stálého míchání rozvařit.
Pudinkové prášky rozmíchat v hrnečku s vodou, nalít do rozvařené směsi a opět mícháním přivést k varu. Po zhoustnutí hmoty vypnout sporák.
Dortovou formu vyložit piškoty a pomalu nalít 1/3 ovocné hmoty, přidat další vrstvu piškotů, znovu zalít a zakončit piškoty.
Jablko a hrušku oloupat, vykrojit jadřince a nakrájet na slabší měsíčky, ty začít pokládat na poslední vrstvu piškotů z okrajů směrem ke středu dortu, aby vznikl květ, (konce jednotlivých měsíčků lze ještě lehce poprášit skořicí).
Zalít podle návodu připravenou čirou želatinou a nechat v chladu ztuhnout - nejlépe přes noc.
Po vychladnutí nožem opatrně ,,objet" boční část formy a teprve poté ji sundat.
Spodní část nechat, (není vůbec vidět a dort díky ní krásně drží při sobě).
Dát na velký talíř a uchovávat v chladničce.
Poznámka od kuchařky
Tento lehký ovocný zákusek je vhodný i pro ty, kteří si hlídají linii!! ;-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nepečený dort z jablek a hrušek
-
Podobný dezert děláme. Zkouším Vaši verzi a je výborný. Neměla jsem skořici, vařila jsem jablka s badyánem a nic jsem tím nepokazila. Vynikající.
-
Terko, skořice si může dát každý podle sebe, já jí dávám tolik, aby provoněla, ale nepřebila chuť ovoce. Jinak med je náhodou skvělý - rozpouští se rychleji než cukr, navíc je i zdravější a já s ním mám dobré zkušenosti nejen u pečení perníčků
-
Může to být super.Určitě bych přidala skořici a místo medu dala cukr
-
Díky moc za ohlasy
- co se týče toho, jestli je či není dortík lehký, tak máte pravdu obě: u dětí se to fakt neřeší, jsou ve vývinu, já myslela spíš nás ženské- když má někdo rád sladké, zároveň trošku kouká na ,,tajli" a váhá mezi máslovým dortem s čokoládou a tímto z ovoce, je to jasné, i když je tam nějaký ten škrob a cukr v ovoci - navíc jsem zastánkyní zdravého hlídání linie, k němuž patří i pohyb, takže když se člověk hýbe, jeden kousek tohoto dortíku není nic strašného
Nesmí ho ovšem sníst půlku na posezení v deset večer
-
Je to samý ovoce a tak nevím proč by měl mít někdo strach, že stloustne. A navíc tyhle ovocný dortíky mají moc rády děti a ty ještě na lainu koukat tolik nemuseji. To už by člověk nesměl jíst vůbec nic.
-
Krásný dortík, určitě je lépe stravitelný než-li dortík máslový. Jen budu asi za "rejpalku", s tímto dortem bych netvrdila, že je vhodný pro ty, kteří si chtějí hlídat linii. Když vidím - pudink (škroby), piškoty (cukr v nich), - nejedná o nic jiného, než kalorickou bombu. Nemluvě o cukru, obsaženém v hruškách a jablkách.
-
Nádhera!!