Jelení svíčková s omáčkou z lišek
K podzimním a zimním měsícům patří pokrmy ze zvěřiny. Pro slavnostnější chvíle se perfektně hodí jelení svíčková se smetanovou omáčkou z lišek. Předem naložené maso orestujeme na pánvi a následně dopečeme v troubě. Zůstane tak krásně růžovoučké a šťavnaté.
Postup přípravy
Krok 1: Jelení svíčkovou očistíme. Víno promícháme s olejem. Přidáme bobkový list a jalovec. Do vzniklé směsi naložíme očištěné maso a necháme odležet do druhého dne v lednici.
Krok 2: Druhý den včas předehřejeme troubu na 130 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špek nakrájíme na kostičky. Lišky očistíme a nakrájíme.
Krok 3: Maso osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji necháme maso zatáhnout ze všech stran.
Krok 4: Poté maso přendáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme na 130 °C zhruba 20-30 minut. Po upečení maso uchováváme v teple.
Krok 5: Připravíme jíšku. V pánvi na másle osmažíme hladkou mouku do žluta.
Krok 6: V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli společně se špekem. Zalijeme nejlépe vývarem a 30 minut provaříme.
Krok 7: Přidáme nakrájené lišky a vaříme dalších 10 minut.
Krok 8: Zahustíme jíškou a 15 minut necháme probublat. Pak přidáme smetanu, máslo a dochutíme.
Krok 9: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Jako přílohu můžeme připravit noky nebo špecle.
Zveřejněno 20. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rGlZ
Moje poznámka
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rGlZ
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 14 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 20:28:55
Pohanková kaše s tofu
Přidáno 21. 10. 2025 18:04:03
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečná polévka
Kajkajak před 29 minutami
Lasagne se sójovým masem
FranTisket před 3 hodinami
Buchta z jogurtu
iva.satkova před 3 hodinami
Jablkový závin pro chlapy
Noumik před 3 hodinami
Šunkofleky II
Honza62 před 4 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
ZboSy před 4 hodinami
Holandský řízek
Kristina1 před 4 hodinami
Srdíčka na smetaně
brtna před 7 hodinami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 8 hodinami
Fazolková polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Suroviny:
svíčková hovězí,
víno bílé suché,
olej,
cibule,
špek,
houby lišky,
smetana,
máslo,
mouka hladká,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
jalovec
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.