Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček

Klasikou české kuchyně jsou španělské ptáčky. Plátky hovězího masa se naplní vejcem, okurkou, klobásou a slaninou, poté se zprudka opečou a dusí ve vývaru do měkka. Výsledkem je poctivé jídlo s bohatou omáčkou a výraznou chutí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 205 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 160 min

205 min (45 min příprava + 160 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vajíčka vaříme ve vroucí vodě 9 minut. Poté vajíčka slijeme, prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Krok 2: Vejce nakrájíme na klínky. Okurku i klobásu podélně rozkrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 3: Plátky masa přikryjeme fólií a dobře rozklepeme. Osolíme je, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso rozložíme část plátků slaniny. Krok 4: Vejce, okurku a klobásu poklademe ke kraji plátku. Maso zavineme a stáhneme nití. Zvenku ještě osolíme a opepříme. Krok 5: Zbylou slaninu nakrájíme na drobno. V hrnci na oleji orestujeme cibuli a slaninu dozlatova. Pak přidáme závitky a ze všech stran je orestujeme. Krok 6: Vše zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) tak, aby ptáčky byly ponořené přibližně do poloviny. Kastrol přiklopíme poklicí a maso při mírné teplotě dusíme doměkka (asi 2 hodiny). Krok 7: Když je maso měkké, tak ho vyndáme z kastrolu a odstraníme nitě. Omáčku zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a 15 minut necháme provařit. Krok 8: Nakonec můžeme do omáčky přidat zbylou nasekanou kyselou okurku nebo vařené vejce. Ptáčky vrátíme do kastrolu a prohřejeme.

TIP: Rozlítání ptáčci chutnají jako ty španělské

Zveřejněno 2. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Španělský ptáček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0RD9V

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Španělský ptáček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0RD9V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, hořčice, slanina anglická, vejce, klobása, okurky sterilované, cibule, olej, vývar masový, mouka hladká, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu