Španělský ptáček
Klasikou české kuchyně jsou španělské ptáčky. Plátky hovězího masa se naplní vejcem, okurkou, klobásou a slaninou, poté se zprudka opečou a dusí ve vývaru do měkka. Výsledkem je poctivé jídlo s bohatou omáčkou a výraznou chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka vaříme ve vroucí vodě 9 minut. Poté vajíčka slijeme, prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Krok 2: Vejce nakrájíme na klínky. Okurku i klobásu podélně rozkrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Plátky masa přikryjeme fólií a dobře rozklepeme. Osolíme je, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso rozložíme část plátků slaniny.
Krok 4: Vejce, okurku a klobásu poklademe ke kraji plátku. Maso zavineme a stáhneme nití. Zvenku ještě osolíme a opepříme.
Krok 5: Zbylou slaninu nakrájíme na drobno. V hrnci na oleji orestujeme cibuli a slaninu dozlatova. Pak přidáme závitky a ze všech stran je orestujeme.
Krok 6: Vše zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) tak, aby ptáčky byly ponořené přibližně do poloviny. Kastrol přiklopíme poklicí a maso při mírné teplotě dusíme doměkka (asi 2 hodiny).
Krok 7: Když je maso měkké, tak ho vyndáme z kastrolu a odstraníme nitě. Omáčku zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a 15 minut necháme provařit.
Krok 8: Nakonec můžeme do omáčky přidat zbylou nasekanou kyselou okurku nebo vařené vejce. Ptáčky vrátíme do kastrolu a prohřejeme.
Zveřejněno 2. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RD9V
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RD9V
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 9 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 9 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 11 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 17 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 5 minutami
Řepánky
Jitkazmecka před 9 minutami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 10 minutami
Jablkový křen
cookamater před 23 minutami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 10 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 12 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 12 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 13 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 13 hodinami
Dančí guláš s knedlíkem
GabiStef před 14 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
hořčice,
slanina anglická,
vejce,
klobása,
okurky sterilované,
cibule,
olej,
vývar masový,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.