Jihočeský oukrop
Recept ještě nebyl hodnocenČesneková polévka - neboli úkrop nebo oukrop - je oblíbená česká klasika. Ochutnejte tuto z rozmixovaných brambor, díky kterým vás dobře zasytí. Čerstvá petrželka a…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Česneková polévka - neboli úkrop nebo oukrop - je oblíbená česká klasika. Ochutnejte tuto z rozmixovaných brambor, díky kterým vás dobře zasytí. Čerstvá petrželka a…
Bramborové lokše s kysaným zelím a mákem patří mezi tradiční slovenské pokrmy a u nás se původem vážou především k jižní Moravě. Vláčné bramborové placky s výraznou…
Lidový recept, který kombinuje levné a chutné suroviny. Brambory a zelí byly vždy součástí kuchyně našich babiček. Jihočeská lepenice neboli kočičák je příloha ze…
Pokud rádi vzpomínáte na dětství a prázdniny u babičky, zkuste rodině připravit tradiční domácí šulánky z bramborového těsta, podávané s mákem, cukrem a přelité máslem.…
Bramborové lokše se škvarky a brynzou jsou dokonalou ukázkou tradiční slovenské a české kuchyně. Měkké, zlatavé bramborové placky doplněné křupavými škvarky a jemně…
Cizrnu namočíme a necháme nabobtnat, (nejlépe přes noc). Vodu slijeme a luštěninu řádně propláchneme. Dáme vařit do studené vody asi na 1 až 1 1/2 hodiny - každopádně do…
Nejprve rozehřejeme troubu na 220 °C a v mezičase očistíme maso tak, abychom ho zbavili všech viditelných povrchových blan, protože ty by se při pečení stáhly a maso by…
Na jemno nakrájenou cibuli zesklovatíme na másle nebo oleji, přidáme pokrájené uzené maso nebo slaninu, orestujeme a zalijeme vývarem.Nejdříve přidáme do polévky…
Voňavý houbový pokrm navinulé chuti pochází z Krkonoš a připravíme ho z kvásku. Servírujeme ho tak, že uvařené brambory a smažená vejce zalijeme uvařeným kyselem. Kyselo…
Pokud rádi vaříte k pečeným masům oba druhy knedlíků, tyhle bosáky jsou přímo pro vás. Knedlíky z housek a brambor jsou k masu výbornou přílohou, nebo si je můžete dát…
Strapačky (slovenské halušky) se připravují na mnoho způsobů, ale vždy se jedná o jídlo rychlé a syté. Pro svojí snadnou přípravu, kterou zvládne i začátečník, si i v…
Zelí jako příloha má mnoho různých způsobů přípravy a chutí. V tomto receptu se můžete inspirovat a připravit podle něj zelí podušené s kmínem. Smícháme jej s osmaženým…
Pečené cibulové brambory, nakrájené na tenké plátky, nejen skvěle vypadají, ale ještě lépe chutnají. Skvěle poslouží jako samostatný sytý pokrm, ale i jako příloha.…
Krémová polévka z muškátové dýně je podzimní klasikou, která krásně zahřeje. Jemná, nasládlá chuť dýně, pikantní zázvor, římský kmín a smetana vykouzlí lahodnou polévku,…
Očistíme zemiaky aj zeler, pokrájame a dáme variť do osolenej vody.Po uvarení scedíme, rozpučíme, pridáme maslo a prilievame horúce mlieko, vyšľaháme.
Očistíme zemiaky aj zeler, pokrájame a dáme variť do osolenej vody.Po uvarení scedíme, rozpučíme, pridáme maslo a prilievame horúce mlieko, vyšľaháme.
Do hrnce si dáme máslo, po chvíli přidáme: brambory, mrkve, petržele, pórek,cibuli a část petržele kudrnky - vše promícháváme asi pět minut. Po pěti minutách přidáme…
Cibuli nakrájenou najemno orestujeme na sádle dozlatova. Přidáme lžíci cukru a po rozpuštění přidáme zelí nakrouhané na nudličky a nahrubo nastrouhané jablko.Podlijeme…
Zapečenou zeleninu podáváme jako přílohu k masu nebo jako bezmasé hlavní jídlo. Chuť lilku, rajčat, brambor i cibule se dokonale propojí se smetanou a kořením. Na…
Jemná zeleninová polévka s orestovanou krupičkou bude skvělý startér letního oběda. Zelenina by měla zůstat křupavá, krupička po osmažení na másle získá výbornou…
Pečené brambory s vepřovými ocásky vás dostanou svou jednoduchou přípravou. Stačí vše naskládat do pekáčku a péct do zlatova. S minimem práce tak získáte večeři včetně…
Pečená zelenina je perfektní přílohou k masu i samostatným pokrmem, který oceníte jako lehký oběd. Dýně s brambory a pórkem jsou provoněné česnekem a můžete je doplnit…
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené brambory a kukuřici. Orestujeme, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem, povaříme, pak rozmixujeme a…
Krajové názvy místních specialit mají své odůvodnění. Pod kontrabášem se skrývá zapečená směs pohanky, brambor, vyškvařené slaniny a cibule. Vše korunuje strouhaný sýr.…