Vepřové maso: Jak ho dělíme, použití jednotlivých částí a oblíbené recepty
Vepřové maso patří s hovězím masem mezi nejpoužívanější masa v České Republice. Vepřové maso vyniká svojí světle růžovou barvou, jeho svalovina je prorostlá tukem - proto vyniká i chutí, jelikož tuk je nositelem chutí. Naopak díky vyššímu množství tuku obsahuje nižší množství bílkovin a je hůře stravitelné.
Rozdělení vepřového masa
V řeznictví máte na výběr spoustu částí z vepřového masa. Znáte všechny názvy a víte, z jaké časti těla pocházejí? Pokud si nejste jistí, máme pro vás jednoduché osvěžení.
- Vepřová plec: Pochází z ramenních svalů a nejvíce se hodí na pečení a dušení.
- Vepřová krkovice: Už název napovídá, že se bude jednat o svaly, které se nacházejí na horní části těla zad od hlavy až po hřbetní část. Tato část je nejvíce používaná, je značně prorostlá tukem a proto je taky tak šťavnatá.
- Vepřová pečeně: Nachází se na hřbetní části prasete. Obsahuje méně tuku a skvěle se hodí na minutkovou přípravu.
- Vepřová kýta: Svalstvo ze zadní končetiny, které neobsahuje téměř žádný tuk. Používá se na výrobu šunek, na řízky nebo jako plátky.
- Vepřová panenka: Nejlibovější část, nachází se v bederní části, kde navazuje na vepřovou pečeni.
Mezinárodní den pečeného selete
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 38 minutami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 17 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 23 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý cuketový perník na plech? Tohle je recept bez vážení a povede se vždycky
Prosluněné Toskánsko je rájem gurmánských zážitků. Tahle místní rajčatová polévka s bílým chlebem nemá chybu
Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti