

Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku
Doba přípravy: 1a1/2 až 2 hod. 3 - 4 porce Hovězí maso 10 názorů
Suroviny
- 3 plátky hovězího zadního
- staročeské koření
- sůl
- 6 plátků krájené slaniny (nemusí být)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- lilek menší
- cuketa menší
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 malých rajčátek cherry
- 2 lžíce tuku (olej, sádlo)
- mouka hladká na zahuštění
- zelená cibulová nať
Postup přípravy receptu
Hovězí plátky naklepeme na tenko,osolíme,lehce posypeme staročeským kořením,poklademe slaninou a pevně zarolujeme. Na konci spíchneme jehlou,nebo párátkem.
V kastrolu si rozehřejeme tuk,vsypeme najemno nakrájenou cibuli (trošku si jí schováme na později) a restujeme do světle hněda.
Pak přidáme 2 stroužky česneku, pokrájené na plátky a roládky,které necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, rychle promícháme a zalijeme vroucí vodou do výšky 2/3 masa. Ještě trochu osolíme, přiklopíme poklicí a dáme dusit do měkka. Dle potřeby lehce doléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme ,uložíme do tepla a šťávu zahustíme tmavší jíškou, nebo moukou rozmíchanou v troše vody. Štávu si můžeme před zahuštěním nastavit horkou vodou,podle toho,kolik jí asi budeme chtít.
Necháme asi 10 min provářet, pak pečlivě přecedíme přes hustý cedník a necháme ještě asi 10 min. provářet. Štáva by nám měla pustit na povrchu tuk ( glanc).
Mezitím si nakrájíme lilek i cuketu na centimetrové hranolky,rajčata na půlky.
V pánvi si rozehřejeme trošku oleje, vsypeme pokrájený lilek, cuketu, zbylou cibuli a vše lehce opečeme, pak osolíme, přidáme ždibet staročeského koření, podlijeme trochou vody (jen na pokrytí dna), přiklopíme a necháme asi 5 min dusit.
Poté přidáme nakrájená rajčata, prolisovaný poslední stroužek česneku, podlijeme naběračkou šťávy a necháme chvilku provařit.
Hotovou zeleninu (neměla by být rozvařená,ale křupavá) přidáme do omáčky, necháme přejít varem a dle chuti dosolíme.
Vmícháme nakrájenou zelenou cibulku. Roládky zbavíme jehel a nakrájíme je na plátky.
Na talíř nandáme přílohu,nalijeme omáčku se zeleninou a poklademe plátky masa.
Jako příloha je vhodná rýže,vařené brambory.
Poznámka
Jídlo mi dnes vzniklo pod rukama dílem chuti na něco trošku jiného a dílem taky proto,že zahrada dává zeleninu ve velkém a je potřeba jí zužitkovat.
Původně jsem měla navařeno i na zítra,ale jaksi ..... nezbylo;-).
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 178 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku
-
Mirčo
moc dobrý recept
a opět krásné fotky
Zeleninu nemám,tak si ukládám a určitě vyzkouším
+
-
Juj to vypadá báječně.
-
Taky opravdu nevím, co bych dodala, snad jen plus
-
Miruš, k tomu není co říct, než jedno slovo-skvostné ve všech směrech a tak 9.bodík
-
Mirka, ty si talent, s fantáziou a so šikovnými ručičkami...úžasné všetko, aj foto...
+ -
Moc vám děkuju
a opravdu to zkuste.Není to až tak pracné a výsledek stojí za to
.Kedlubno
nechceš mi vzít taky kilo / dvě
? U nás ve městě Albert není a tak si jezdíme pro hovězí do Makra (tedy do něj taky daleko,ale je tam výběr
).
-
zrovna běžím do Alberta pro levné hovězí zadní, určitě udělám , vypadá to skvostně , a určitě i chutná, bodík !
-
Miruš, jen tiše žasnu....nádhera! Třeba už jen ta perfektní fotka láká k vyzkoušení!
-
mirečko, opět jedno z Tvých kouzel
, skvělý recept, postup napsaný přímo vzorově a fotky nádherné
+
-
Mirko, ty roládky vypadají skvěle
a ta fotka