Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 1a1/2 až 2 hod. 3 - 4 porce Hovězí maso 10 názorů

Suroviny

3 plátky hovězího zadního
staročeské koření
sůl
6 plátků krájené slaniny (nemusí být)
2 lžíce rajčatového protlaku
lilek menší
cuketa menší
3 cibule
3 stroužky česneku
6 malých rajčátek cherry
2 lžíce tuku (olej, sádlo)
mouka hladká na zahuštění
zelená cibulová nať
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky naklepeme na tenko,osolíme,lehce posypeme staročeským kořením,poklademe slaninou a pevně zarolujeme. Na konci spíchneme jehlou,nebo párátkem.

  2. V kastrolu si rozehřejeme tuk,vsypeme najemno nakrájenou cibuli (trošku si jí schováme na později) a restujeme do světle hněda.

  3. Pak přidáme 2 stroužky česneku, pokrájené na plátky a roládky,které necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, rychle promícháme a zalijeme vroucí vodou do výšky 2/3 masa. Ještě trochu osolíme, přiklopíme poklicí a dáme dusit do měkka. Dle potřeby lehce doléváme vodou.

  4. Měkké maso vyjmeme ,uložíme do tepla a šťávu zahustíme tmavší jíškou, nebo moukou rozmíchanou v troše vody. Štávu si můžeme před zahuštěním nastavit horkou vodou,podle toho,kolik jí asi budeme chtít.

  5. Necháme asi 10 min provářet, pak pečlivě přecedíme přes hustý cedník a necháme ještě asi 10 min. provářet. Štáva by nám měla pustit na povrchu tuk ( glanc).

  6. Mezitím si nakrájíme lilek i cuketu na centimetrové hranolky,rajčata na půlky.

  7. V pánvi si rozehřejeme trošku oleje, vsypeme pokrájený lilek, cuketu, zbylou cibuli a vše lehce opečeme, pak osolíme, přidáme ždibet staročeského koření, podlijeme trochou vody (jen na pokrytí dna), přiklopíme a necháme asi 5 min dusit.

  8. Poté přidáme nakrájená rajčata, prolisovaný poslední stroužek česneku, podlijeme naběračkou šťávy a necháme chvilku provařit.

  9. Hotovou zeleninu (neměla by být rozvařená,ale křupavá) přidáme do omáčky, necháme přejít varem a dle chuti dosolíme.

  10. Vmícháme nakrájenou zelenou cibulku. Roládky zbavíme jehel a nakrájíme je na plátky.

  11. Na talíř nandáme přílohu,nalijeme omáčku se zeleninou a poklademe plátky masa.

    Jako příloha je vhodná rýže,vařené brambory.

Poznámka

Jídlo mi dnes vzniklo pod rukama dílem chuti na něco trošku jiného a dílem taky proto,že zahrada dává zeleninu ve velkém a je potřeba jí zužitkovat.

Původně jsem měla navařeno i na zítra,ale jaksi ..... nezbylo;-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 178 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Mirčo:-Omoc dobrý recept:-Ka opět krásné fotky:yes:Zeleninu nemám,tak si ukládám a určitě vyzkouším;-)+:yes::yes:

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Juj to vypadá báječně.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky opravdu nevím, co bych dodala, snad jen plus;-):yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Miruš, k tomu není co říct, než jedno slovo-skvostné ve všech směrech a tak 9.bodík:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mirka, ty si talent, s fantáziou a so šikovnými ručičkami...úžasné všetko, aj foto...
    +

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Moc vám děkuju:-) a opravdu to zkuste.Není to až tak pracné a výsledek stojí za to;-).Kedlubno:-)nechceš mi vzít taky kilo / dvě:-D? U nás ve městě Albert není a tak si jezdíme pro hovězí do Makra (tedy do něj taky daleko,ale je tam výběr;-)).

    Odpovědět

  • kedlubna kedlubna

    zrovna běžím do Alberta pro levné hovězí zadní, určitě udělám , vypadá to skvostně , a určitě i chutná, bodík !

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-OMiruš, jen tiše žasnu....nádhera! Třeba už jen ta perfektní fotka láká k vyzkoušení!:-K:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    mirečko, opět jedno z Tvých kouzel:-), skvělý recept, postup napsaný přímo vzorově a fotky nádherné:yes::-)+

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirko, ty roládky vypadají skvěle:yes::yes::yes: a ta fotka:-8:-8:-8:-p:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí roláda hovezi platek starocesky zeleninove luzko hovězí na staroceskem koreni hovězí zadní roláda recept hovezi rolada hovězí roláda recept rolády z vepřového masa hotové makro hovezi rolatky ztracené roládky recept staročeske kuchyne recept na hovězí rolády roladky z mladeho bycka recept hovezi se zeleninou albert roládka z býčka recepty paprikový glanc jak vypadaji hovězí zadní roladky z hoveziho zadniho plněná kuřecí roláda z albertu roladky z mladeko bycka recept

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít