Jak zpracovat dýně v kuchyni? Využijte je naplno od polévky až po dezert
Podzim je v plném proudu a oranžové dýně vykukující na zahrádkách jsou téměř na každém kroku. Málokdo však ví, jaký poklad dýně jsou. Nejenže mají mnoho vitamínů a minerálů, ale jsou doslova královnami podzimní kuchyně.
Dýně jsou nejen chutné a všestranné, ale také prospěšné pro naše zdraví. Existuje velké množství odrůd, nicméně mezi nejoblíbenější v kuchyni patří dýně hokkaido, která se běžně konzumuje i se slupkou, máslová dýně, špagetová, muškátová i dýně goliáš, která se tradičně kanduje nebo používá na výrobu kompotů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dýňové moučníky
Nejoblíbenější dýní pro sladké pečení je máslová dýně, která má jemnou chuť a po upečení jde krásně rozmixovat do hladkého pyré. Stejně dobře můžeme zvolit na moučníky i dýni hokkaido. A co z nich upéct? Výborný a tradiční dýňový koláč neboli pumpkin pie, jehož základ tvoří křehké těsto, na které navrstvíme kořeněné dýňové pyré. Lahodné jsou také dýňové muffiny nebo buchta s dýní, do které můžeme přidat kandované ovoce. Velmi oblíbený je dýňový chlebíček, který je vláčný a voní kořením.
Dýňové pomazánky
Chutným a zdravým využitím dýní je příprava pomazánek. Nejdříve si podusíme nebo pro výraznější chuť upečeme do měkka nakrájenou dýni. Poté ji rozmačkáme nebo rozmixujeme dohladka a smícháme buď s pomazánkovým máslem, nebo tvarohem i smetanovým sýrem, a dochutíme solí, pepřem, česnekem či nakrájenými čerstvými bylinkami jako je pažitka a petrželka.
Dýňové polévky
Podzimní klasikou, která potěší chuťové buňky a dokonale zahřeje, je výborná dýňová krémová polévka. Nejjednodušší je z hokkaido dýně, protože ji nemusíme ani loupat, stačí nakrájet na kostky, které krátce orestujeme na cibulce a poté zalijeme vývarem. Až je dýně měkká, rozmixujeme ji dohladka a krémovou konzistenci získáme přidáním smetany nebo voňavého kokosového mléka. Na dochucení se často přidává kousek nastrouhaného zázvoru, kari nebo pikantní chilli.
Přílohy z dýní
Dýně jsou výbornou alternativou k bramborám. Využijeme je jako pyré k masu, do bramborové kaše, která získá nasládlou chuť i krásnou barvu, a také jako základ do nočků, na kterých si pochutnáme k pečenému masu či s vyškvařenou slaninou v podobě luxusního hlavního chodu. Z dýní však můžeme udělat i pečené hranolky jako přílohu nebo křupavé bramboráčky. A vyzkoušeli jste už bramborovo-dýňové knedlíčky? Vynikající jsou k dušenému masu se zelím.
Hlavní chody z dýní
Z dýní můžeme udělat spoustu skvělých jídel. Jednoduchou volbou je pečená dýně z jednoho pekáčku společně s bramborami, zeleninou nebo i masem. Dýni můžeme kombinovat s kuskusem, těstovinami i s rýží a udělat fantastické dýňové rizoto. Nakrájená dýně se hodí pod jakékoliv dušené maso, kterému dodá lahodnou nasládlou chuť. Za vyzkoušení rozhodně stojí speciální špagetová dýně - po upečení tvoří špagety, které si vychutnáme nasladko nebo naslano třeba s mletým masem.
Dýňové omáčky
Z dýně uvaříme během chvilky výbornou omáčku, která se hodí k nokům, rýži i těstovinám. Na omáčku je jako stvořená máslová dýně, ale vhodné je také hokkaido. Postupujeme tak, že nakrájenou dýni krátce orestujeme na cibulce a poté zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Pečená dýně
Pečená dýně je zdravý, sytý a chutný hlavní chod. Pečením navíc zvýrazníme její přirozenou sladkost a chuť. Nejjednodušeji můžeme dýni péct na plechu nakrájenou na měsíčky nebo kousky, zakápnutou olejem a dochucenou solí, pepřem a bylinkami (tymián, rozmarýn) či česnekem. Estetickým, ale i chutným pokrmem je pečená dýně plněná nejčastěji mletým masem nebo zeleninou a sýrem.
Dýně na zimu
Víte, jak mít dýňovou sezónu po celý rok? Máme hned několik možností, jak dýně zpracovat a uchovat na zimu. Nejčastějším způsobem je jejich zavaření v podobě marmelády nebo džemu. Můžeme dokonce zavařit i dýňový džus, jehož příprava je velmi jednoduchá a výsledek výborný a plný vitamínů. Oblíbeným uchováním je výroba domácího dýňového kompotu. A v neposlední řadě můžeme dýni nakrájet a zamrazit, udělat dýňové pyré nebo kandovat a získat domácí zdravé mlsání.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře