

Citronový / pomerančový krém
Suroviny
- 4-5 citronů, dle velikosti, větší 4
- 140 g cukru krupice, dle chuti
- 2,5 lžíce vanilkového pudinku
- 2 vejce
- 125 g másla
Postup přípravy receptu
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140-150 ml.
Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.
Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
Krémem pak potíráme korpusy, pečivo, linecké cukroví...
Krém je výrazný a pikantní, takže nejdřív ochutnáme a pak mažeme, abychom dobře odhadli použité množství.
Stejným způsobem připravíme i pomerančový krém. Postačí nám 2-3 pomeranče a čerstvě nastrouhaná kůra (jen oranžová část) z větší poloviny pomeranče. Tento krém nebude tak "ostrý" jako citronový, ale výraznou chuť pomerančů si zachová.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Citronový / pomerančový krém
-
evinecky: ...souhlasím
-
Je to mňam
-
yanull: ...lepší? ...ani jsem o tom nepřemýšlel, protože pokud se vše dobře promíchá už před vařením, bílky po sobě nezanechají vůbec žádnou stopu, vše se zužitkuje a nic nezbude, i když by zbylé bílky našly v kuchyni určitě své využití, je zbytečné je oddělovat, protože pak by to zase chtělo o nějaký ten žloutek víc ...ale jak chcete, určitě jste zkušená kuchařka a poradíte si tak i tak
...
-
Mám malý dotaz. Nebylo by lepší místo celých vajec dát pouze žloutky?