

Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem
Suroviny 4-6 porcí
- 1 kg vepřové kýty - ( nejlépe oříšek )
- 3 cibule
- koření vepřová pečeně
- 10 stroužků česneku vcelku
- uzený špek
- olej
- sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, převážeme nití, aby si udržel tvar.
Poté maso prošpikujeme hranolky uzeného špeku a to nejméně 8 kusy.
V trošce oleje rozmícháme koření na vepřovou pečeni společně s kmínem a maso tím bohatě potřeme, ba dokonce vetřeme, do něj.
Dáme uležet do lednice minimálně do druhého dne.
Po uležení si nachystáme římský hrnec a vložíme naloženou vepřovou kýtu, kterou podlijeme vodou.
Dáme péct do trouby na velmi mírnou teplotu.
Po 60 minutách mírného pečení provedeme kontrolu a doplníme vodu a přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a česnek.
Dále pečeme ještě cca 60 minut a poté odebereme pokličku římského hrnce a dopečeme ještě 30 minut do křupava.
Podáváme se zelím mix bílé/červené a mix knedlíkem houskový/bramborový.
Poznámka od kuchařky
Fakt to stojí za to, to maso se úplně rozpouští na jazyku, aspoň tak to hodnotila dámská polovina naší domácnosti.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem
-
-
Výborné masíčko, oopravdu se rozpadá, s dovolením přidávám fotku celého, právě upečeného kousku, nemám pomalý hrnec, pekla jsem pomalu ve skleněném pekáči a výsledek nás velmi mile překvapil. Bod
a dík
-
Anna:
... jsem velmi potěšen, že Vám chutnalo. ... a vo tom to je ! -
Neskutočná dobrota :)
Prešpikovala som to cesnakom, Korenie som použila: pepřové korenie (s obsahom cesnaku), inak všetko ostatné ako v recepte. Piekla som to v menšom pekáči, tiež to ide. Obrátila po hodinke, dopiekla s odrytým viekom, mňamka.
Ako prílohu som urobila am.brambory (zmiešala som olej, kari korenie a červenú mletú papriku 1:1:1- veľká lyžica a trochu soli - malá lyžička. Pošmákli sme si :)
Ďakujeeem -
-
+5
-
Otto, nádherná hlasika
.
+5
-
Tak to vypadá náramně dobře!!!
4.
-
To věřím, já vlastním hrnec pouze pomalý, ale jinak klasické pekáče a myslím si, že se to v nich také zvládne. Já zase nedám dopustit na troubu v kachlovém sporáku. V něm topím dřevem a v troubě peču vše, včetně cukroví.
-
Římský hrnec není podmínkou, je výhodný pouze v tom, že pečeme zcela bez starosti a pomalu, ale jistě.
-
Tak tato kýta z čuníka vypadá úžasně. Římský hrnec bohužel nemám, ale recept ukládám a pokusím se upéci v mém nádobí. Ovšem už nyní posílám zasloužený bodík.