Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

mika59 Kuchařka: mika59

Vepřové maso 1 názor

Suroviny

1000 g vepřové kýty
150 g špeku + 3 lžíce oleje
2 cibule
2-3 mrkve
sklenice sterilovaného celeru (330 g)
5 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
1 bobkový list
200 ml piva 10° + masový vývar
50-70 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
mletý kmín
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu špeku nakrájíme na malé hranolky. Omyté a osušené maso prošpikujeme připraveným špekem. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

  2. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Připravené maso orestujeme na vypečeném špeku ze všech stran.

  3. Do pekáčku nakrájíme cibule, mrkev, dáme celer bez nálevu, koření a opečené maso i s výpekem. Přiklopíme poklicí, podlijeme pivem, vývarem a dáme do vyhřáté trouby na 220 st.

  4. Pečeme 10 minut, troubu zeslabíme na 160 stupňů a pečeme dále asi hodinku, bez otvírání. Poté podle potřeby podlijeme a dopečeme s občasným přelévaní výpekem do měkka.

  5. Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Výpek předěláme do hrnce, vytáhneme koření a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.

  6. Omáčku převaříme, měla by mít hustotu tak akorát, zjemníme smetanou. Komu by se zdála řídká, zahustí lžičkou solamylu rozmíchaného ve vodě.

  7. Omáčku dochutíme nálevem z celeru. Odpočaté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíky, případně s těstovinami nebo noky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 739 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

  • Eja57 Eja57

    Ten sterilovaný celer:yes:...ukládám, to mi bude moooc chutnat:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: spikovana kyta na smetane

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít