Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

I zapřisáhlého odpůrce zeleniny dostane do kolen vymazlená smetanová celerová omáčka. Plátek masa špikovaný voňavou slaninou, obložený vějířem knedlíků a zalitý jemnou omáčkou bude majstrštyk, kterým potěšíte svoji rodinu, nebo hosty.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 557 kJ /
3 001 kcal
Bílkoviny223,50 g
Tuky210,19 g
Vláknina21,03 g
Cholesterol 565 mg
Sodík 3,86 g
Sůl9,31 g
Sacharidy35,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polovinu špeku nakrájíme na malé hranolky. Omyté a osušené maso prošpikujeme připraveným špekem. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Krok 2: Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Připravené maso orestujeme na vypečeném špeku ze všech stran. Krok 3: Do pekáčku nakrájíme cibule, mrkev, dáme celer bez nálevu, koření a opečené maso i s výpekem. Přiklopíme poklicí, podlijeme pivem, vývarem a dáme do vyhřáté trouby na 220 °C. Krok 4: Pečeme 10 minut, troubu zeslabíme na 160 °C a pečeme dále asi 60 minut, bez otvírání. Poté podle potřeby podlijeme a dopečeme s občasným přelévaní výpekem do měkka. Krok 5: Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Výpek předěláme do hrnce, vytáhneme koření a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Krok 6: Omáčku převaříme, upravíme hustotu podle svých preferencí, zjemníme smetanou. Komu by se zdála řídká, zahustí lžičkou solamylu rozmíchaného ve vodě. Ještě chvilku prohřejeme. Krok 7: Omáčku dochutíme nálevem z celeru. Odpočaté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíky, případně s těstovinami nebo noky.

TIP: Které maso je nejlepší na pečení

Zveřejněno 1. 12. 2019 19:18

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4XVg

Podobné recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4XVg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Moc pěkný recept i foto :yes:

Ten sterilovaný celer:yes:...ukládám, to mi bude moooc chutnat:-K

Tématické fráze:
vepřová kýta, vepřová kýta recepty, vepřová kýta recept, recepty vepřová kýta, kýta celer, špikovaná plec na celeru a jalovec, vepřová kýta špikovaná špekem, spikovana kyta na smetane

Suroviny:
kýta vepřová, špek, olej, cibule, mrkev, celer sterilovaný, koření nové koření, jalovec, bobkový list, pivo světlé, vývar masový, smetana ke šlehání, sůl, pepř mletý, kmín mletý

Přidat fotografie receptu