Studená kefírová polévka s červenou řepou

Merylas Kuchařka: Merylas

3 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

1/2 l vychlazeného kefírového mléka
zhruba 1/2 menší sklenice nakládané červené řepy
sůl
1/2 salátové okurky
lahůdková cibulka
3 vařená vejce nebo ztracená
zhruba 2-3 vařené brambory - dle velikosti
3 KL zakysané smetany
čerstvý kopr
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kefírového mléka zamícháme červenou řepu i s nálevem a dále přidáme na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou okurku i se slupkou, mladou cibulku dle vlastní chuti, brambory nakrájené na kostky, dle potřeby dosolíme a vše smícháme. Můžeme nechat ještě chvíli vychladit.

  2. Já jsem připravovala vejce ztracená - do většího množství vody přidáme sůl a ocet a když nám vaří, tak opatrně nízko nad hladinou vklepneme jedno vejce po druhém. Snažíme se, aby se bílek obalil kolem žloutku, voda nám musí pořád vařit.

  3. Vaříme zhruba 4 minuty a vyjmeme. Můžeme si taky vejce jen uvařit, mohly by stačit i 2 ks. Na talíř dáme polévku, doprostřed vejce, vedle kopeček zakysané smetany. Okolo posypeme čerstvým koprem.

Poznámka

Zdroj receptu: Blesk - recept zaslala paní Laima Mitiene.

Polévka pochází z Litvy. Autorka píše, že ji v Litvě považují za svůj boršč a říkají ji šaltibarščiai, je totiž studená. Vyslovit to ale neumím :-)) Já jsem dala brambory přímo do polévky - nakrájené na kostky, ale měly by to být malinké brambůrky a podávat je spíše zvlášť.

Tak snad někdo vyzkouší :-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Studená kefírová polévka s červenou řepou

  • Jíťa Jíťa(neregistrovaná)

    Polévka je výborná a v letních dnech velice osvěžující. Jedla jsem ji ve Vilniusu v dobové restauraci a brambory k polévce podávaly čerstvě uvařené ještě teplé zvlášť na talířku. Všem doporučuji a ihned bych si ji dala :-))

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Dnes jsem vyzkoušela - bylo to výýýborné - do těchto horkých dnů jako stvořené! Děkuji za osvěžující recept, určitě jsem nedělala naposledy...:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    bestickova: Chtěla jsem teď přidat do podobných receptů, ale už někdo přidal;-) Já jsem ji při vkládání receptu nevyhledala, zadala jsem - čer řep ;-) V receptu je v ingrediencích steril. řepa, tak proto. Mohla jsem přidat jen foto:-8

    Odpovědět

  • bestickova bestickova

    V Litvě ji v každém kraji dělají po svém,stejně jako u nás bramboračku :-) Já ji dělám takhle: http://www.toprecepty.cz/recept/12983-studeny-borsc/

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: vypadá moc zajímavě, v zaměstnání míváme červenou řepu se smetanou a chutná mi to, věřím že i polévka je výborná

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pro nadcházející léto recept jako stvořený :-p:yes:
    Má krásnou barvičku ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    vynikající inspirace pro horké dny:yes::yes:to bude velmi osvěžující,zdravé a jistě i chutné:-p;-):yes::yes:
    ukládám:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: litevská polévka litevska studena polévka studená litevská polévka litevská polévka z červené řepy laima mitiene litevska polevka z repy polévky za studena šaltibarščiai kefirova letni polévka polévka z nakládané červené řepy boršč s červenou řepou litevská polévka studená dobový recepty polevka z cervene repy studená polévka polska studena polévka stupena polevka z červené řepy lotysska polevka cervena reps boršč s červenou řepou kefirovo repova polevka

Zapomněl/a jsem heslo