Čím vylepšit zvěřinový guláš? Chuti pomůžou pivo, rum i nastrouhaný perník
17. 10. 2021 Vaření
Jednou z věcí, která patří k podzimu kromě jablek, hrušek, dýní a hub je zvěřina. V podzimním období totiž vrcholí lovecká sezona a zvěřinu tak bez problémů seženete i bez toho, abyste měli kamaráda myslivce. Určitě stojí za to ji zkusit, toto maso vyniká specifickou chutí a navíc je poměrně dietní.
Aby bylo maso dobře vyzrálé
Příprava zvěřinových jídel má u nás poměrně dlouhou tradici. Hony byly oblíbenou kratochvílí šlechty na zámcích a dodnes se zvěřinové speciality často objevují tak nějak z nostalgie na menu zámeckých restaurací. Mnoho lidí si právě zvěřinu dopřává právě jen v restauracích a domácí přípravě se raději vyhýbají. Maso mívá totiž takovou nepříjemnou vlastnost a sice tu, že bývá tužší než třeba hovězí. Maso zvěřiny totiž tuhne ihned po odstřelu. K tomu, aby zkřehlo, je třeba je nechat dostatečně dlouho nechat odležet v chladu a na čerstvém vzduchu. Je proto dobré nakupovat takové, u něhož znáte jeho původ a víte, jak bylo staré. Delší zrání totiž vyžadují hlavně starší kousky. Nejlepší je samozřejmě brát zvěřinu rovnou od myslivců. Pokud ji kupujete od řezníka, zeptejte se, jak je staré, případně, zda není třeba je nechat dozrát. Dobře vyzrálé maso je pak již krásně šťavnaté. Maso lze koupit i v obchodě již zatavené v balíčku, třeba zrovna směs na guláš. Většinou by mělo být vyzrálé, pokud si ale chcete jeho měkkost pojistit, můžete je ještě před vařením naložit. Zvěřina se nakládá do tzv. mořidla. Mořidlo připravíte z 2 l vody a 200 ml octa. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a petržel, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře, na kolečka nakrájenou 1/2 citronu, lžičku soli a 1/2 cibule. Vše se svaří a do směsi se naloží maso na 24 hodin. Šťáva se pak hodí k podlévání. Měkčí bude také maso, když zvolíte metodu pomalého vaření.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí ke zvěřině?
Pokud přemýšlíte, proč je zvěřina dostupná hlavně na podzim, je to kvůli chuti masa, za niž může strava zvířat. Maso je zkrátka v tu dobu nejlepší. Jen to neplatí pro období říje, maso v tu chvíli může mít nepříjemnou chuť způsobenou hormony. Maso ze zvěřiny je tmavočervené až hnědočervené a je zdravější než maso z hospodářských zvířat. Podíl na tom má hlavně to, že zvířata žila volně v přírodě, v lese. Obsahuje velmi málo tuku, ale hodně bílkovin a minerálních látek, je lehce stravitelné. Zvěřina má specifickou pikantní chuť a vůni, která ne každému vyhovuje. Z toho důvodu se zvěřina často kombinuje s kořenovou zeleninou (mrkví, celerem, petrželí, cibulí), která případné nepříjemné aroma utlumí. Se zvěřinou se tradičně pojí i specifické druhy koření - pepř, jalovec, bobkový list, nové koření, tymián či rozmarýn. Zvěřina se často připravuje dušená na červeném víně nebo i na koňaku, někdy ale i „napřírodno“ jako medailonky. Chuť masa zvýrazní rovněž některé druhy ovoce, hlavně šípky, jablka, brusinky, jeřabiny nebo sušené švestky.
Mohlo by vás zajímat
Gulášek na vině i na pivě
Oblíbeným způsobem úpravy masa divoce žijících zvířat je guláš. Dělá se nejčastěji z kančího masa, dále z jeleního nebo srnčího. I zvěřinový guláš je nejlepší z kližky, případně z předního masa. Můžete ho připravovat úplně klasicky s paprikou i mu dodat zajímavější chuť pomocí „zvěřinového“ koření. V obou případech nesmíte zapomenout jako u klasického guláše na cibuli. I guláš je možné vylepšit pomocí červeného vína, chybu ovšem neuděláte ani s pivem a dokonce ani s rumem. Podle toho tak můžete volit způsob zahuštění. Do toho pivního bez obav rozdrobte chléb, ten na víně a s divokým koření zase zahustěte strouhaným perníkem. Ke zvěřině se báječně hodí také houby. I jimi tedy můžete guláš vylepšit. Vynikající je samozřejmě i slaninka, která pozvedne dietní zvěřinové maso. Do zvěřinového guláše se naopak příliš nedoporučuje česnek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
15 receptů na podzimní polévky: Příjemně zahřejí i zasytí, navíc skvěle chutnají
Vydatné polévky měly vždy důležité místo v našich kuchyních. Jsou skvělou součástí obědů se sladkým druhým chodem v podobě lívanců, palačinek či… Číst více
15 receptů na vydatné zimní polévky: Připravte si sytou polévku k zahřátí
Vydatné polévky patří k těm nejoblíbenějším - často k nim postačí přikusovat čerstvé pečivo, čímž se zasytíme a nepotřebujeme jíst další chod. V… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více