Jak na šneky se zelím podle Josefa Maršálka? Nesmí chybět sádlo se škvarky a k naprosté dokonalosti je dovede trik s černým pivem
30. 4. 2023 Vaření
Sledujete pořad Buchty po ránu a také byste již po přehršli různých moučníků ocenili něco slaného? Co třeba vynikající šneky plněné zelnou náplní s uzeným masem? Právě takové připravil v posledním díle pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek. A vy je můžete podle jeho receptu rovnou vyzkoušet.
Šneky jsou výborné z kynutého těsta
Slavný cukrář Josef Maršálek sice připravuje vynikající dorty a další moučníky, sám si ale moc rád pochutná na nějakém slaném pečivu. Slaných chuťovek, které můžete podávat třeba k pivu či k vínu nebo jen tak na svačinku, existuje celá řada. Poměrně oblíbené jsou šneky s různými slanými náplněmi. Obvykle se na ně používá již hotové listové těsto, Josef Maršálek ale zvolil variantu s těstem kynutým, které je krásně nadýchané i křehké. Těsto navíc vylepšil škvarky, jež se báječně hodí k náplni ze zelí a uzeného masa. Černé pivo pak celou tuto úžasnou klasickou českou kombinaci báječně doplňuje.
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat při přípravě šneků?
Pro přípravu slaných šneků použil Josef Maršálek celozrnnou mouku, která se na slané pečivo výborně hodí. Kombinuje ji však s hladkou, jak říká: „Jen z celozrnné mouky by těsto bylo hodně hutné“.
- Protože je těsto kynuté, „měly by mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Aby těsto správně nakynulo, potřebuje teplo,“ upozorňuje Josef Maršálek. Čerstvé droždí je možné vyměnit za sušené, v tom případě podle známého cukráře stačí třetina množství. „Tučné součásti se dávají do těsta až na konec,“ doplňuje ještě k přípravě těsta Josef Maršálek.
- A protože je těsto na šneky se sádlem, sádlo se použije i do náplně, konkrétně se na něm připraví zelí s moravským uzeným masem. Josef Maršálek doporučuje, že místo uzeného lze použít i špek, případně škvarky stejně jako do těsta. Do náplně se navíc přidává brambora, která směs krásně zahustí.
Mohlo by vás zajímat
- Vykynuté těsto se vyválí na plát o velikosti přibližně stejné, jako je plech na pečení. Při vyvalování těsta doporučuje Josef Maršálek „těstem trochu pohnout a přesvědčit se, že není nikde přilepené k žádné ploše. Podstatné je, aby ve všech místech bylo těsto stejně vysoké.“
- Posledním krokem je rolování šneků. „My chceme, aby tam bylo co nejvíce záhybů, aby měl šnek co nejvíce vrstev těsta a zelí. Předtím, než začnete rolovat, natáhněte vždy těsto od sebe a teprve pak překlopte. Tím vznikne hodně závitů, navíc to těsto tzv. přetužujeme, což pomůže nejen při krájení, ale i při pečení,“ radí Josef Maršálek a dodává: „U rantlíku těsto natáhněte prsty doztracena, díky tomu se konec nalepí na zbytek rolády.“
Kynuté šneky se škvarky a zelnou náplní
Pokud vás šneky s touto slanou náplní zaujaly, můžete si je rovnou upéct podle následujícího receptu Josefa Maršálka. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 100 g hrubě sekaných škvarků, 230 g tmavého piva, 20 g droždí, 1 vejce M, 10 g soli, kmín, majoránku a 100 g sádla. Na náplň si připravte: 2 menší cibule, 300 g kysaného zelí, 1 bramboru, 50 g vody, sůl, pepř, majoránku, 25 g sádla a 100 g moravského uzeného, pivo na potření šneku a maldonskou sůl na posypání.
- Oba druhy mouky nasypejte do mísy a přidejte droždí a všechny ostatní ingredience kromě škvarků a sádla. Jde o těsto na záraz, což znamená, že se těsto krátce zamíchá v robotu (stačí půl minuty) a teprve pak se přidá sádlo a škvarky. Vše pak prohněťte asi 10 minut. Těsto se nesmí lepit na mísu ani na hák. Těsto pak zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout do dvojnásobného objemu.
- Na náplň nakrájejte cibuli nadrobno, uzené maso na kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, dejte na něj cibulku a orestujte si dosklovata. Pak přidejte uzené maso a lehce osolte.
- Mezitím si nastrouhejte oloupanou syrovou bramboru najemno. Na pánev přidejte zelí, majoránku, pepř a sůl a trochu vody. Duste doměkka asi 10 minut. Pak přidejte bramboru a krátce povařte. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto přeneste na lehce pomoučenou plochu a vyválejte je do tvaru obdélníku o rozměrech 30 x 40 cm. Pak těsto potřete náplní po celé ploše, na konci si nechte volný dvoucentimetrový pruh.
- Pak těsto zarolujte a nakrájejte na 11 až 12 stejně velkých kousků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pak celé potřete černým pivem, díky němuž při pečení na povrchu krásně zkaramelizují, a posypejte maldonskou solí. Nechte krátce dokynout, stačí 10-15 minut.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na horkovzduch 15-18 minut pěkně dozlatova.
Fotogalerie - HOTOVO Šneky se zelím podle Josefa Maršálka: K dokonalosti je dovede jeden malý trik s černým pivem
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více