Cheesecake s banány podle Josefa Maršálka: Na korpus nepoužívejte sušenky, je pak mastný a nechutná dobře, radí cukrář
18. 7. 2023 Ostatní
Tradiční americký cheesecake dělá Josef Maršálek po svém. Předvedl to i divákům pořadu Buchty po ránu, v němž ukázal třeba to, jak si vyrobit daleko lepší korpus, než je ten „původní“ ze sušenek a margarinu. Navíc mu příprava trvala velmi krátce.
Deset minut přípravy
Jak Maršálek ještě před startem přípravy receptu upozornil, bude se lahodný dezert líbit těm, kdo nemají rádi dlouhé chvíle, strávené u tvorby těsta. „Takový cheesecake můžete mít od A do Z v troubě do 10 minut,“ poznamenal populární cukrář. Zároveň podotkl, že nebude korpus připravovat tak, jak bývá zvykem nejen ve Spojených státech amerických.
Mohlo by vás zajímat
Na sušenky zapomeňte
Velmi často se totiž těsto připravuje ze sušenek, které se po rozemletí slepí dohromady máslem, v USA častěji margarinem. „To nemá žádnou logiku. Je to zbytečně mastné a navíc to není ani moc dobré,“ sdělil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové Maršálek. Dodal také, že často se těsto umisťuje ve formě i po stěnách.
„Když se korpus vyrábí s těsta, které si připravujeme my, tak to udělat nemůžeme. Kdybychom totiž těsto vytáhli, a pak bychom na něj nalili náplň, bude po upečení syrové,“ vysvětlil cukrář.
Cheesecake s banány a javorovým sirupem
Na přípravu perfektně křehkého korpusu budeme potřebovat: 100 g celozrnné mouky, 70 g másla, 70 g třtinového cukru, 2 g skořice, 1 g soli a 1 g jedlé sody.
Náplň vyrobíme z: 750 g tvarohu, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkového lusku, 70 g javorového sirupu, 70 g třtinového cukru, 5 vajec velikosti M a 2 velkých banánů.
Na zdobení si připravíme: 3 banány, physalis (mochyně), 50 g javorového sirupu.
Jak na to?
Křehké těsto:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme třtinový cukr, mletou skořici, sůl, jedlou sodu a nakonec kousky vychlazeného másla.
- Rukou vypracujeme křehké těsto.
- Vložíme těsto do nevymazané dortové formy, vyložené pečicím papírem.
- Těsto rukou namačkáme rovnoměrně po celém dnu formy.
- Vložíme do trouby předehřáté na 160-170 °C a pečeme 10-15 minut dozlatova.
Náplň:
- Všechny ingredience dáme do mixéru, který pustíme na nejvyšší rychlost.
- Předtím, než náplň nalijeme do formy, obalíme ji alobalem. Budeme totiž péct ve vodní lázni, třeba v plechu.
- Do formy s korpusem nalijeme umixovanou náplň.
- Do vyššího plechu nalijeme vodu do výšky zhruba 2 cm (vodu v průběhu pečení doléváme, nesmí se vypařit).
- Plech i s formou umístíme do trouby, předehřáté na 150 °C na
horkovzduch. Pečeme 45-50 minut. - Upečený cheesecake poznáme podle toho, když zatřepeme s formou, hladina náplně se ani nehne.
- Zdobíme nakrájeným banánem, physalis a poléváme javorovým sirupem.
Rady slavného cukráře:
- Pokud budete používat při jakémkoliv pečení banán, volte třtinový cukr místo obyčejného. Je to totiž ideální kombinace.
- Formu na korpus obalujeme alobalem proto, že ve směsi není žádná mouka, žádný škrob, tedy žádné pojidlo. „Potřebujeme péct pomalu ve vodní lázní, jakoby to bylo soufflé nebo crème brûlée,“ říká Josef Maršálek.
- Při nalévání náplně do formy není důležité, zda je korpus úplně vychladlý.
Jak probíhalo natáčení a výroba banánové lahůdky se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Pokud vám ještě nějaké banány zbydou, zkuste si z nich podle našeho videoreceptu vyrobit banánový chlebíček:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pikantní katův šleh? Snadným postupem vás provedeme krok za krokem
Katův šleh je jedním z jídel, které si oblíbili milovníci pikantních pokrmů. Podává se nejčastěji s bramboráčky, hranolky nebo rýží. Pokud si chcete… Číst více
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Katův šleh býval za socialismu jedním z… Číst více
Vepřový flamendr podle Pepy Nemravy: Hospodská klasika, připomínající kaťák, nadchne svou chutí i snadnou přípravou
Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v… Číst více
Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se… Číst více
Katův šleh se vrací: Pikantní masová hitovka dob minulých chutná podle tohoto receptu skvěle a bez vedlejších účinků
Byl stálicí na jídelním lístku mnoha hospod za… Číst více
Jak zahustit katův šleh? Nabízíme několik způsobů, které omáčku dobře zahustí
Při přípravě jídla často vyvstane otázka, jak dosáhnout ideální hustoty omáčky. Tento oblíbený pikantní pokrm vyžaduje nejen správně okořeněné maso,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více