Španělské ptáčky
Španělský ptáček patří mezi oblíbené české hotovky. Dušený závitek z roštěnky, naplněný uzeninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem, zalitý omáčkou, nepochází ze Španělska, jak by mohl název působit. Podává se s rýží nebo knedlíky.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 031 kJ / 2 875 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 205,02 g |
Tuky | 213,66 g |
Vláknina | 9,90 g |
Cholesterol | 953 mg |
Sodík | 2,35 g |
Sůl | 5,42 g |
Sacharidy | 30,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Krok 2: Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 3: Okurky, vejce, párky, špek a jednu cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa.
Krok 4: Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem nebo kovovou jehlou. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit.
Krok 5: Do pekáčku vložíme nakrájenou druhou cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky.
Krok 6: Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 10 minut. Pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké.
Krok 7: Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou.
Krok 8: Když jsou ptáčky upečené, vyjmeme je z výpeku.
Krok 9: Výpek přivedeme k varu. Redukujeme do zlatohněda, podle potřeby zahustíme cca 1 lžící mouky rozkvedlané ve vodě. Necháme zhruba 20 minut provařit a ještě dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.
Krok 10: Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.
Krok 11: Podáváme s rýží.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělské ptáčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OZG
Moje poznámka
Španělské ptáčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OZG
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 9 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 10 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 11 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
hovězí ptáčky,
hovezi spanelsky ptacek,
ptáčci recept,
hovězí ptáček,
hovězí ptáčci,
recept na hovězí ptáčky,
španělský ptáček hovězí,
recept španělský ptáček,
hovězí ptáček recepty,
ptáčci s hovězího,
recept na španělský ptáček,
hovězí ptacky recept,
španělské ptáčči,
španělští ptáčci,
hovězí ptáčci recepty,
recept ptacci,
španělský ptáček z hovězího recept,
spanelsky ptacek v troube
Suroviny:
roštěná hovězí,
hořčice plnotučná,
špek,
párky,
vejce,
okurky sterilované,
cibule,
olej,
sůl,
pepř mletý,
mouka hladká
Komentáře (31)
A proto, když mám fofr,tak klidně použiji instanční jíšku.V testech potravin vyšla vítězně od Knorra.