Domácí vánočka s rozinkami
Klasická vánočka z kynutého těsta s vůní másla a rumu. Vánočku nechte pořádně nakynout, bohatě posypte plátkami mandlí a upečte. Nejlépe chutná s hrnkem teplého kakaa, namazaná máslem a domácí marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 855 kJ / 3 551 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,29 g |
Tuky | 106,72 g |
Vláknina | 20,52 g |
Cholesterol | 696 mg |
Sodík | 144 mg |
Sůl | 0,32 g |
Sacharidy | 553,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky naložíme přes noc do rumu.
Krok 2: Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky a promícháme.
Krok 3: Mléko zahřejeme, aby bylo teplé (ale ne horké!) a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině necháme rozpustit máslo a vmícháme žloutky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat pod utěrkou.
Krok 4: V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a vymačkané rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze 3 pramenů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch.
Krok 6: Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu.
Krok 7: Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.
Zveřejněno 25. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0BJV
Moje poznámka
Domácí vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0BJV
Nejnovější recepty
Meruňkový páj
Přidáno před 8 hodinami
Třešňový džem s griotkou
Přidáno před 9 hodinami
Rebarborový džem s hodně zralými jahodami
Přidáno před 9 hodinami
Pikantní angreštový džem s ostružinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-meruňková marmeláda s meduňkou
Přidáno před 10 hodinami
Mirabelky ve vlastní šťávě
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šneci z listového těsta
Kava 2 před 3 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
AndreaAbb před 5 hodinami
Hop do vody - přílohové noky
hanaw před 7 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
rejt9 před 8 hodinami
Babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem
Olympus před 9 hodinami
Propadlá pudinková buchta s jahodami
collins před 10 hodinami
Vdolky naší holky
Martina S. před 11 hodinami
Květákové placičky
Linova před 11 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 12 hodinami
Tématické fráze:
vánočka s rozinkami,
vánočka z polohrubé mouky,
chytré hodinky,
jak poznáme že je vanocka upecena,
kdy vyndat upečenou vánočku z trouby,
recepty vanocka s hrozinkami,
vánočka s mandlemi a rozinkami,
domácí vánočka z polohrubé mouky,
vánočka s tvarohem a droždím,
levna vánočka recept,
kdy vyndat vánočku z trouby,
recepty na domaci vanočku,
levna vanocka,
levna domaci vanocka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
máslo,
mléko,
cukr,
cukr vanilkový,
žloutek,
droždí čerstvé,
ořech muškátový,
rozinky,
rum,
žloutek,
mandle plátkové
Komentáře (4)