Slavný vídeňský závin
Kdo by neslyšel o věhlasném vídeňském jablkovém závinu. Je připravený z taženého těsta, které je tenoučké a po upečení i krásně křupkavé. Podávat ho můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se smetanou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 417 kJ / 4 641 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 67,99 g |
| Tuky | 178,89 g |
| Vláknina | 77,75 g |
| Cholesterol | 603 mg |
| Sodík | 952 mg |
| Sůl | 1,81 g |
| Sacharidy | 650,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme asi 45 minut odpočívat.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky a opečenou strouhankou.
Krok 3: Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme.
Krok 4: Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
Krok 5: Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme.
Krok 6: Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin.
Krok 7: Pečeme 30-40 minut při 180 °C dorůžova.
Zveřejněno 29. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Moje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 3 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 14 minutami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 20 minutami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 59 minutami
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 59 minutami
Třená buchta
Martina Veveruska před 1 hodinou
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 8 hodinami
Tématické fráze:
vídenský štrudl,
vidensky tazeny strudl,
pravý vídeňský štrůdl,
vídeňský štrůdl recept,
recept na vídeňský štrůdl,
masový závin,
masový štrůdl,
recepty slavných,
vídeňský jablečný štrůdl,
štrůdl vídeňský,
vídenský jablkový závin,
recept vídeňský štrůdl,
slavné recepty,
vídenský makový závin,
masové záviny,
vídeňských strudl,
těsto na vídeňský štrudl,
recept na pravý vídeňský štrúdl,
kresba kuchaře,
vidensky moucnik
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
sůl,
vejce,
máslo,
máslo,
strouhanka,
rozinky,
jablko,
mandle,
skořice,
cukr,
cukr moučkový
Komentáře (9)
No, máte pravdu i nemáte pravdu
Když už jste ale za světáka, pak příště ŠTRÚDL
doporučuji kafé Landtman vedle Opery. Lepší asi nikde nenajdete.