Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Tradiční český zákusek, který je sice náročnější na přípravu, ale odvděčí se vám neskutečně lahodnou chutí a nadýchanou strukturou. Podle originálu do nich patří ořechy, ale často se používá i kokos, který jim dodá zase úplně jiný chuťový rozměr. Laskonky s karamelovým krémem zkrátka stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 123 kJ / 2 897 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,30 g |
Tuky | 115,35 g |
Vláknina | 5,10 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 258 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 433,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky s moučkovým cukrem vyšleháme v rendlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), necháme ji mírně zchladnout a přidáme ořechy smíchané s moučkovým cukrem.
Krok 2: Vymíchanou hmotu již nešleháme, naneseme ji přes šablonu na plech s pečícím papírem, povrch uhladíme a zbytek pěny stáhneme, šablonu pak opatrně zdvihneme a kousky pečeme při 120 °C asi 15 minut. Teplotu poté v troubě stáhneme na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušíme asi 30 minut, nebo dokud nepůjdou laskonky lehce odloupnout od papíru.
Krok 3: Kousky po zchladnutí slepujeme po dvou karamelovým krémem: V silnostěnné pánvi rozehřejeme za stálého míchání 200 g krupicového cukru. Jakmile začne rozpuštěný cukr karamelizovat, stáhneme jej z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný.
Krok 4: Prudce zpěněnou hmotu dál zahříváme a mícháme vařečkou (pozor na popálení!). Karamelové žmolky se musí ve smetaně rozpustit. Vymíchanou hladkou hmotu z pánve slijeme do vhodné misky.
Krok 5: Karamelový základ do druhého dne ztuhne. Pak ho našleháme, na množství laskonek stačí. Pokud chceme krému více, karamelový krém pak můžeme zašlehat do další našlehané smetany.
Zveřejněno 17. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qrD7
Moje poznámka
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qrD7
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 14 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 23 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
JitkaJS před 42 minutami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 2 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 2 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 2 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 4 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 4 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 12 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 14 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 14 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 14 hodinami
Tématické fráze:
laskonky recept,
laskonky,
ořechové laskonky,
forma na malé laskonky,
laskonky ořechové,
recept na laskonky,
krém do laskonek,
laskonky video,
ořechové laskonky recept,
recept laskonky,
recept na ořechové laskonky,
karamelový krém do laskonek,
laskonky recepty,
laskonka,
cukroví z bílků laskonky,
kokosové pusinky z kondenzovaného mléka,
laskonky top recepty,
recepty z bílků,
laskonka recept,
recepty laskonky
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
ořechy,
cukr moučkový,
cukr krupice,
smetana ke šlehání
Komentáře (26)
Mocca placičky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8hezky den
casino: