 
		
Veganská vánočka s mandlemi
Voňavá a poctivá domácí vánočka by neměla chybět na žádném vánočním stole. Máme pro vás recept na veganskou verzi, kterou při použití správných surovin jistě hravě zvládnete. Ozdobit ji můžete podle vlastní fantazie.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 818 kJ / 3 303 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 77,01 g | 
| Tuky | 77,97 g | 
| Vláknina | 35,14 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 212 mg | 
| Sůl | 0,30 g | 
| Sacharidy | 555,63 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!).
	Krok 2: Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut).
	Krok 3: Mezitím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Rozinky propláchneme a namočíme do teplé vody a rumu.
	Krok 4: Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka.
	Krok 5: Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout.
	Krok 6: Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a nasekané mandle.
	Krok 7: Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu.
	Krok 8: Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout.
	Krok 9: Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.
Zveřejněno 28. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Veganská vánočka s mandlemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GoM8
Moje poznámka
					 
				
Veganská vánočka s mandlemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GoM8
Nejnovější recepty
	
			 
	
Kuřecí čtvrtky na zelenině z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 55 minutami
	
			 
	
Pikantní čočková polévka se zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Zapečený květák s nivou
Přidáno před 4 hodinami
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 7 hodinami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 9 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
Pečené maso a speciální cibulová omáčka
BinaSa před 18 minutami
	
			 
	
	
Svíčková na smetaně
JohnyCipera před 3 hodinami
	
			 
	
	
Piškotový korpus
Mish_Ellie před 3 hodinami
	
			 
	
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
TondaJ před 4 hodinami
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 5 hodinami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 6 hodinami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 7 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 7 hodinami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 8 hodinami
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							raw vánočka, 
						
						
							veganvanočka, 
						
						
							vegánska vianočka, 
						
						
							vegánska vianočka recept, 
						
						
							vianočka veganska, 
						
						
							vegan vanocjka, 
						
						
							bezlepkova vánočka recept, 
						
						
							bezlepková veganská vánočka, 
						
						
							vegamslá vánočka recept, 
						
						
							vegamská vánočka recept, 
						
						
							vánočka raw, 
						
						
							vánočka s mandlemi, 
						
						
							veganska va, 
						
						
							veganskavanocka
						
					
						Suroviny:
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							mouka sojová, 
						
						
							máslo rostlinné, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							cukr vanilkový, 
						
						
							mléko rostlinné, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							citron, 
						
						
							ořech muškátový, 
						
						
							rozinky, 
						
						
							mandle
						
					
 
	 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
	 
 
 
 
	 
 
 
 
 
Komentáře (4)