Sváteční vánočka
Receptů na přípravu a způsobů pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké a typicky vánoční snídaňové pečivo přináší tradiční recepturu na těsto, avšak složitější pletení z 10 pramenů. Troufnete si?
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 530 kJ / 4 190 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 139,69 g |
| Tuky | 37,41 g |
| Vláknina | 31,84 g |
| Cholesterol | 795 mg |
| Sodík | 843 mg |
| Sůl | 1,93 g |
| Sacharidy | 807,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z droždí, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy. Přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko.
Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě.
Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Pleteme copy na způsob 4-3-2-1. Copy klademe do patra na sebe a mezi ně prosypeme rozinky a mandle. Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela.
Krok 5: Hotovou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 160-170 °C a vánočku ještě necháme krátce nakynout.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Sledujeme barvu vánočky. Pokud vánočka rychle zlátne, přikryjeme ji alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.
Zveřejněno 19. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Moje poznámka
Sváteční vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5lEX
Nejnovější recepty
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 8 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 8 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 9 hodinami
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 11 hodinami
Domácí čokoláda
Přidáno před 12 hodinami
Křehké krajkové rohlíčky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karlovarský knedlík
HavranPB před 8 minutami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 43 minutami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 2 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 3 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 3 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 3 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 4 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 5 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 5 hodinami
Barevná kuřecí čína
lenka.s.r před 6 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky 4+3+2,
vanocka top recept,
vánočka top recepty,
pletení vánočky 4 3 2,
sváteční vánočka-recept,
top recepty vánočka,
top vánočka,
vánočka recept pro začatečníky,
svátečnívánočka,
vánočka recept,
vánočka top,
top recept na vánočku,
vánočka do formy,
babiccina vanocka,
pleteni vanocky ze 4,
vánocka pol,
sváteční recepty,
sváteční vánočka z domácí pekárny,
babiččina vánočka recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
tuk hera,
vejce,
cukr krupice,
sůl,
mléko,
kůra citronová,
rozinky,
mandle,
vánočka,
mouka hladká
Komentáře (20)
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří
Sladěnku používám také