Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

Fíkovo-ostružinový koláč je výjimečný dezert s krémem z tofu a kešu ořechů, který ztělesňuje chutě a barvy podzimu. Sladké fíky a ostružiny se krásně doplňují na křehkém těstě z mandlí a vytvoří zdravou a neodolatelnou dobrotu.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 22–24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 648 kJ /
6 608 kcal
Bílkoviny158,96 g
Tuky545,32 g
Vláknina103,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 192 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy214,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejeme troubu na 170 °C a dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Mandle a kokos vložíme do mixéru (typu sekáček, food processor) a rozmixujeme na jemnou moučku. Krok 3: Přidáme kokosový olej a kakao, párkrát zapulzujeme mixérem. Nakonec přidáme datle bez pecek. Pokud datle nebudou měkké, před přípravou je krátce namočíme do horké vody. Opět zapneme mixér a rozmixujeme vše do jemně lepivé hmoty. Krok 4: Přendáme hmotu do formy a co nejlépe ji vtlačíme ke dnu i po stranách. Krok 5: Korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–15 minut, dokud nezačne zlátnout. Sledujeme hlavně vyvýšené okraje, jakmile začnou výrazně hnědnout, je čas ho vytáhnout, aby se nepřipálil. Krok 6: Tofu opláchneme, zabalíme do papírové utěrky a zatížíme. Necháme ho lisovat alespoň 20 minut, aby se zbavilo přebytečné vody. Poté ho rozdrobíme do mixéru, přidáme kešu ořechy, citronovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a trochu mandlového mléka. Vše rozmixujeme do hladkého základu. Krok 7: Přidáme zbytek mandlového mléka a javorový sirup podle chuti. Vše znovu rozmixujeme do hladké konzistence. Z lednice vyndáme plechovku řádně vychlazeného kokosového mléka a vydlabeme z ní tuhou kokosovou smetanu. Krok 8: Kokosovou smetanu buď vyšleháme a vmícháme do tofu krému, nebo ji rovnou přidáme do mixéru k ostatním surovinám a znovu rozmixujeme. Krok 9: Krém rozetřeme na vychladlý korpus a uhladíme do rovna. Ozdobíme čerstvými fíky a ostružinami a posypeme nasekanými, lehce opraženými lískovými ořechy. Koláč uložíme do lednice a necháme zatuhnout.

TIP: Tofu v sladké kuchyni - oblíbené recepty

Zveřejněno 31. 1. 2016

Poznámka autorky veganotic

Mandle můžete použít natural nebo lehce opražené. Recepty a další zajímavosti najdete na mých stránkách http://www.veganotic.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DlGY

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DlGY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Příprava není nijak náročná, stačí mít po ruce dobrý mixér a pár zdravých surovin. 💚

Tak to je fakt náááádhera!To bych si klidně pověsila jako obraz!:-K:yes::-K:yes::-K:yes:

Tématické fráze:
recept fikovocokoladovy dort, vyndat po upečení kolač, ostružinové koláče, fíkovo ostružonový koláč

Suroviny:
mandle, kokos strouhaný, datle, olej kokosový, kakao, mléko kokosové, tofu natural, oříšky kešu, šťáva citronová, mléko mandlové, lusk vanilkový, sirup javorový, ostružiny, fíky, ořechy lískové

Přidat fotografie receptu