Křehký špaldový koláč s jahodami
Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma průměr 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 218 kJ / 2 681 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 73,10 g |
| Tuky | 131,44 g |
| Vláknina | 22,50 g |
| Cholesterol | 831 mg |
| Sodík | 283 mg |
| Sůl | 0,58 g |
| Sacharidy | 279,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme těsto. Žloutek vyšleháme s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmícháme i všechnu mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout chvíli v chladu lednice.
Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravíme náplň. Tvaroh smícháme s jedním žloutkem, cukrem a pudinkovým práškem. Přidáme citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamícháme sníh vyšlehaný z obou bílků.
Krok 3: Formu vyložíme pečicím papírem. Zmačkáme ho pod proudem vody a pořádně vyždímáme. Pak s ním formu vyložíme, aniž by se krčil a "utíkal".
Krok 4: Z těsta odebereme malý kousek, zbytek vyválíme na placku (pokud to nejde, těsto "vytlapkáme" rukama) a rozprostřeme do připravené pečicí formy.
Krok 5: Z odloženého zbytku těsta vyválíme váleček, kterým vytvoříme těstu okraj, aby nevytekla náplň.
Krok 6: Těsto propíchneme na několika málo místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C, přibližně 5 minut.
Krok 7: Poté opatrně vytáhneme, nalijeme do formy krém a nahoru poklademe omytými a rozkrojenými jahodami. Je možné posypat ještě drobenkou, kterou vytvoříme z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.
Krok 8: Dopečeme při 170 °C dalších přibližně 30 minut, dozlatova, podle zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 6. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Moje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 17 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 17 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 18 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 4 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 5 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 13 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 14 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 15 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 16 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 17 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 17 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 18 hodinami
Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky,
spaldovy koláč,
špaldový jahodový koláč,
křehký jahodový koláč,
krehky kolac s jahodami,
krehky kolac ze spaldove mouky,
špaldový koláč recept,
recept na špaldový koláč,
jahodový kolač špaldové mouky,
špaldový dort,
špaldový koláč s tvarohem,
koláč s jahodami ze špaldové mouky,
jahodovy kolac mama v kuchyni,
koláč že špaldové mouky,
křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky,
špaldový linecký koláč,
koláč že špaldové mouky s jahodami,
jahodový kolač se špaldové mouky,
linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky,
tvarohový koláč ze špaldové mouky
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
tvaroh,
vejce,
bílek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový,
rum,
kůra citronová,
šťáva citronová,
jahody
Komentáře (7)