Dršťková polévka z jižní Moravy
Milujete přesnídávkové polévky? Určitě uvítáte náš podrobný recept poctivou dršťkovou. Výsledný pokrm je zahuštěný kousky dobře provařeného masa a zeleniny, voní majoránkou a česnekem. Stačí přikrojit kousek chleba a sytá lahůdka je na stole.
Postup přípravy
Krok 1: U řezníka koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny typy hovězího žaludku (bachor,čepec, kniha, sléz). Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme. Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme. Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut.
Krok 2: Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru.
Krok 3: Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, celer a osolíme. Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou, dokud dršťky nejsou měkké.
Krok 4: Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty) tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou). Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru. Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda).
Krok 5: Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody. Rozmícháme dohladka a necháme provařit.
Krok 6: Vychlazené dršťky nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se provařuje. K závěrečnému dochucení použijeme 6 na jemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit.
Krok 7: Polévku vypneme a do ní vložíme mezi dlaněmi promnutou hrst majoránky, pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme dojít.
Krok 8: Podáváme s pečivem.
Zveřejněno 21. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka z jižní Moravy
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WqgJ
Moje poznámka
Dršťková polévka z jižní Moravy
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WqgJ
Nejnovější recepty
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno před 7 hodinami
Ostružinové kousky s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Rychlá květáková polévka
Přidáno před 10 hodinami
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno 10. 8. 2025 14:52:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Osvěžující melounové smoothie
Valis před 33 minutami
Drobenkový koláč
Popelkaa před 1 hodinou
Mrkvové šátečky od Ivety
Hanis před 1 hodinou
Oříšková bábovka
Kattyy před 2 hodinami
Květákový mozeček
mcmiruska před 2 hodinami
Karbanátky s cuketou a uzeným sýrem
Hedvika04 před 2 hodinami
Cuketovo - perníkové muffiny
Hedvika04 před 2 hodinami
Mini Pavlova
Nikijaho před 3 hodinami
Těstovinový salát
RaeRea před 4 hodinami
Mirabelkový sirup
Yvajs před 4 hodinami
Tématické fráze:
drštková polévka recept,
jak dlouho vařit dršťky,
hovězí drštky,
dršťková polévka z předvařených,
držťky,
hovězí dršťková polévka,
co to jsou hovězí dršťky,
polévka z hovězích dršťek,
hovězí dršťky recepty,
praní drštěk,
recept drštková polévka,
hovězí drštky polévka,
hovězí držťky,
drštková polévka recepty,
hovězí dršťky recept,
jak varit hovezi drstky,
dršťková polévka,
jak varit dršťky,
recepty drštkova,
jak uvařit dršťkovou polévku
Suroviny:
dršťky,
česnek,
majoránka,
cibule,
petržel,
mrkev,
celer,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (47)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Úplně v pohodě.
U čerstvých to chápu, jen mne to zmátlo u těch předvařených.
Ony se totiž dají sehnat buď předvařené, nebo potom "čerstvé" syrové, ale také syrové vyprané a připravené k vaření. Tam jsou potom ty 3 hod. jasné
https://www.jednorazoveodevy-haccp.cz/
Takže jen čerstvé.