Dršťkový guláš

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: cca 60 minut 6 porcí,záleží na chuti strávníků Pokrmy z vnitřností 7 názorů

Suroviny

1000 g předvařených drštěk
500 g spařených a sloupnutých rajčat nakrájených na drobné kostičky
250 g očištěné cukety nakrájené na drobné kostičky
1 větší mrkev nakrájenou na drobné kostičky
1 vrchovatou lžíci vepřového sádla nebo 4 lžíce oleje
2 cibule nakrájené na jemno
1 lžíci hladké mouky
1 vrchovatou lžíci sladké mleté papriky
1 lžičku drceného kmínu
Do sítka na louhování čaje:
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
2 bobkové listy
kousek celé skořice
Na dochucení:
1 lžíci sušené majoránky
5 prolisovaných stroužků česneku
sůl podle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut.

  2. Poté dršťky vlijeme do cedníku, propláchneme a dáme nazpět do hrnce.

  3. Zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme koření ve vajíčku, sůl a přikryté poklicí vaříme od doby varu 20 minut.

  4. Opět scedíme a vývar ponecháme.

  5. Do kastrolu dáme rajčata, cuketu a dršťky. Přidáme trochu vývaru, promícháme a slabým varem dusíme 15 minut. Občas promícháme ode dna.

  6. Mezitím v kastrůlku připravíme zásmažku. Do rozehřátého tuku dáme lžíci mouky a za stálého míchání smažíme, až začne cibule zlátnout. Zasypeme kmínem, mletou paprikou a rychle promícháme.

  7. Naředíme vývarem a vlijeme do podušených drštěk.

  8. Přidáme mrkev a za občasného promíchávání dusíme dalších 15 minut.

  9. Na závěr dáme prolisovaný česnek, mezi dlaněmi promnutou majoránku, podle potřeby přisolíme a necháme 2 minuty provařit. Podáváme s pečivem.

Poznámka

Po přidání zásmažky během dušení podle potřeby malinko podlíváme, ale opravdu jen trošku, ať nemáme místo guláše polévku. Pokud nám přece jen ruka trochu ujede, necháme na závěr prudkým varem tekutinu zredukovat na námi požadovanou hustotu.

Kdysi se mi stalo, že předvařené dršťky byly hodně cítit. Proto je vždy před použitím ještě nechávám 10minut převařit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 492 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dršťkový guláš

  • cecilka cecilka

  • mika59 mika59

    Mńam to máme rádi. Taky děláme :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Díky všem:-K


    jarda Kadic:Jaroušku,u nás prodávají předvařené dršťky v neprůhledném balení:-SKdyž občas bývaly k vidění čerstvé,tak to se pak krásně vybíralo:-p:yes:To pak syčely 3 devíti litrové papiňáky o 106:-))

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Toto ano:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Drahuško, paráda:yes::yes: ty dršťky taky ještě chvíli vařím a znovu proplachnu.A pak s nimi šup do papiňáku:yes::yes: Já dávám pozor když je kupuji,aby nebyly ani trošku nažloutlé,musí být krásně bílé,pak jsou OK.+ bod:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Mňam ;-):yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Já bych si Drahuško moc pochutnala, mám ráda dršťky:-p:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: gulaš z drštěk drškovy gulas drztkovy gulas drskovi gulas guláš z dršek guláš z držťek guláš z hovězích dršek držťkový guláš recept gulas z drscek guláš s drštěk drztkovy hovězí guláš gulaá z drštěk guláš z předvařených drštěk guláš z hovezich drstek václavkova gulas top recepty držtkový gulaši recept recept na gulas z drstek guláš z hovězích dršťky předvařené hovězí na guláš drztkovy guláše