Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťkový guláš

Dršťkový guláš je tradiční české jídlo, které si získalo oblibu svou sytostí a výraznou chutí. Tento klasický pokrm je připravován z hovězích drštěk, které jsou pomalu vařeny s cibulí, česnekem, paprikou a dalším kořením, což vytváří bohatou a aromatickou omáčku.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 432 kJ /
1 776 kcal
Bílkoviny219,56 g
Tuky14,69 g
Vláknina76,40 g
Cholesterol 950 mg
Sodík 598 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy176,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut. Krok 2: Poté dršťky vlijeme do cedníku, propláchneme a dáme nazpět do hrnce. Krok 3: Zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme koření ve vajíčku, sůl a přikryté poklicí vaříme od doby varu 20 minut. Opět scedíme a vývar ponecháme. Krok 4: Do kastrolu dáme spařená a sloupnutá rajčata nakrájená na drobné kostičky, očištěnou cuketu nakrájenou nadrobno a dršťky. Přidáme trochu vývaru, promícháme a slabým varem dusíme 15 minut. Občas promícháme ode dna. Krok 5: Mezitím v kastrůlku připravíme zásmažku. Do rozehřátého tuku přidáme drobně pokrájenou cibuli, dáme lžíci mouky a za stálého míchání smažíme, až začne cibule zlátnout. Zasypeme kmínem, mletou paprikou a rychle promícháme. Naředíme vývarem a vlijeme do podušených drštěk. Krok 6: Přidáme mrkev nakrájenou na drobné kostičky a za občasného promíchávání dusíme dalších 15 minut. Krok 7: Na závěr dáme prolisovaný česnek, mezi dlaněmi promnutou majoránku, podle potřeby přisolíme a necháme 2 minuty provařit. Podáváme s pečivem.

Zveřejněno 6. 8. 2015

Poznámka autorky Anna Kocikova

Po přidání zásmažky během dušení podle potřeby malinko podlíváme, ale opravdu jen trošku, ať nemáme místo guláše polévku. Pokud nám přece jen ruka trochu ujede, necháme na závěr prudkým varem tekutinu zredukovat na námi požadovanou hustotu.

Kdysi se mi stalo, že předvařené dršťky byly hodně cítit. Proto je vždy před použitím ještě nechávám 10 minut převařit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťkový guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kP4X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťkový guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kP4X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Mńam to máme rádi. Taky děláme :-p:yes::yes:

Díky všem:-K


jarda Kadic:Jaroušku,u nás prodávají předvařené dršťky v neprůhledném balení:-SKdyž občas bývaly k vidění čerstvé,tak to se pak krásně vybíralo:-p:yes:To pak syčely 3 devíti litrové papiňáky o 106:-))

Toto ano:-p

Drahuško, paráda:yes::yes: ty dršťky taky ještě chvíli vařím a znovu proplachnu.A pak s nimi šup do papiňáku:yes::yes: Já dávám pozor když je kupuji,aby nebyly ani trošku nažloutlé,musí být krásně bílé,pak jsou OK.+ bod:yes:

Mňam ;-):yes:

Já bych si Drahuško moc pochutnala, mám ráda dršťky:-p:-K:yes:

Tématické fráze:
gulaš z drštěk, drškovy gulas, drztkovy gulas, drskovi gulas, guláš z dršek, guláš z držťek, guláš z hovězích dršek, držťkový guláš recept, gulas z drscek, guláš s drštěk, drztkovy hovězí guláš, gulaá z drštěk, guláš z předvařených drštěk, guláš z hovezich drstek, václavkova gulas, top recepty držtkový gulaši recept, recept na gulas z drstek, guláš z hovězích dršťky, předvařené hovězí na guláš, drztkovy guláše

Suroviny:
dršťky, rajče, cuketa, mrkev, sádlo vepřové, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, kmín drcený, pepř, koření nové koření, koření hřebíček, bobkový list, skořice celá, majoránka sušená, česnek, sůl

Přidat fotografie receptu