Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 497 kJ / 597 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,81 g |
Tuky | 20,78 g |
Vláknina | 22,02 g |
Cholesterol | 648 mg |
Sodík | 4,26 g |
Sůl | 10,53 g |
Sacharidy | 58,35 g |
Postup přípravy
Zároveň zvlášť uvaříme hřiby. Krok 2: Odebereme polovinu zelí a přidáme hřiby, které jsme scedili. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zahustíme moukou rozkvedlanou ve šlehačce a provaříme. Krok 3: Nakonec přidáme cibulku zpěněnou na mastném do růžova, 2 - 3 vajíčka (já si je před tím rozkvedlám v hrnku) a ochutíme solí, cukrem a octem, jak kdo má rád.
Zveřejněno 30. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kyselica ze Slavičína
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rrXE
Moje poznámka
Kyselica ze Slavičína
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rrXE
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 5 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 6 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 6 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 12 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 1 hodinou
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 2 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 4 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 5 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 5 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 5 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 5 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 5 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 6 hodinami
Tématické fráze:
kyselice s hribama,
kyselica zdrava,
kyselica s hribama,
kyselica,
okurkova kyselica,
kyselica polivka,
smetanová kyselica,
kyselica v chlebu,
vanocni kyselice,
příprava kyselica,
vánoční kyselice s hřibama,
vařenísušených hřibů do polívky kyselice,
kyselice s hřiby,
kyselice z hřibů,
příprava kyselice,
okurková kyselice,
polivka kyselica,
polívka kyselice,
kyselica s hřibama recept,
kyselica ze sušených hrib
Suroviny:
zelí kysané,
česnek,
šlehačka,
mouka hladká,
cibule,
vejce,
houba hřib,
sůl,
cukr,
ocet
Komentáře (17)
Polévka (hovorově polívka) je tekuté až mírně husté a nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru.
Je to asi stejné, jako kdyby měl někdo husí kůži z toho, jestli se řekne chleba místo chléb....hovorová čeština se objevuje i v názvech některých receptů
casino:
Je ještě něco, co potřebuješ vysvětlit ohledně receptu?
Jinak, porcí je z toho minimálně šest, nehladovíme.
Ale to jste mohl klidně přiznat barvu a já bych byl první kdo by vám to věřil
***
No, kdybyste byl kuchařka, tak bych zvažoval vaše těhotenské chutě
V posledních letech kupuji zelí v sáčcích; ustřihnu růžek, zelí vymačkám seč mi síly stačí - vodu chytám do hrnku (paní casinová dokonce zelí ještě propláchne vodou). Uvařím polévku a NĚKDY ji dokyselím zachycenou vodou.
***
Nebudu pátrat po příčinách, ale několikrát bylo koupené zelí tak měkké, že ho vůbec nebylo třeba vařit.
Znám přiléhavější, ale poněkud zemitější citát, kterak naložiti s VAŘENÝM kysaným zelím, leč citovati jej na gastrofóru nelze
AlegroBravo:
Kolik porcí je z uvedené dávky?
hosta:
máš pravdu, ale na druhou stranu do dlouho taženého vývaru se také dává vyvařit kvůli chuti zelenina, která se nakonec vycedí, tak pokud to má autor takhle vyzkoušeno a je to chutnější, tak proč ne
Ale co se týče kyselice, mám ji rád v jakékoliv úpravě - tahle je prostě moje vánoční.
Jinak polívka vypadá chutně
U nás bývá kyselica polední jídlo o Štědrém dni a někteří ji rádi s vánoční vánočkou
(někam vám z rcp zdrhla polovina zelí)