Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 497 kJ / 597 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,81 g |
Tuky | 20,78 g |
Vláknina | 22,02 g |
Cholesterol | 648 mg |
Sodík | 4,26 g |
Sůl | 10,53 g |
Sacharidy | 58,35 g |
Postup přípravy
Zároveň zvlášť uvaříme hřiby. Krok 2: Odebereme polovinu zelí a přidáme hřiby, které jsme scedili. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zahustíme moukou rozkvedlanou ve šlehačce a provaříme. Krok 3: Nakonec přidáme cibulku zpěněnou na mastném do růžova, 2 - 3 vajíčka (já si je před tím rozkvedlám v hrnku) a ochutíme solí, cukrem a octem, jak kdo má rád.
Zveřejněno 30. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kyselica ze Slavičína
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rrXE
Moje poznámka
Kyselica ze Slavičína
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rrXE
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 22 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno 19. 8. 2025 22:26:09
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno 19. 8. 2025 21:49:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cottage s banánem a jablkem
vojfrancezska před 2 hodinami
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 10 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 12 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
Pozde před 13 hodinami
Hovězí na pepři
Pozde před 13 hodinami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 14 hodinami
Francouzské brambory
jjj82 před 14 hodinami
Mleté maso s rýží a rajčaty z jedné pánve
Uttinka před 14 hodinami
Obyčejný hrnkový chleba
Lucie Hertlova před 15 hodinami
Tématické fráze:
kyselice s hribama,
kyselica zdrava,
kyselica s hribama,
kyselica,
okurkova kyselica,
kyselica polivka,
smetanová kyselica,
kyselica v chlebu,
vanocni kyselice,
příprava kyselica,
vánoční kyselice s hřibama,
vařenísušených hřibů do polívky kyselice,
kyselice s hřiby,
kyselice z hřibů,
příprava kyselice,
okurková kyselice,
polivka kyselica,
polívka kyselice,
kyselica s hřibama recept,
kyselica ze sušených hrib
Suroviny:
zelí kysané,
česnek,
šlehačka,
mouka hladká,
cibule,
vejce,
houba hřib,
sůl,
cukr,
ocet
Komentáře (17)
Polévka (hovorově polívka) je tekuté až mírně husté a nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru.
Je to asi stejné, jako kdyby měl někdo husí kůži z toho, jestli se řekne chleba místo chléb....hovorová čeština se objevuje i v názvech některých receptů
casino:
Je ještě něco, co potřebuješ vysvětlit ohledně receptu?
Jinak, porcí je z toho minimálně šest, nehladovíme.
Ale to jste mohl klidně přiznat barvu a já bych byl první kdo by vám to věřil
***
No, kdybyste byl kuchařka, tak bych zvažoval vaše těhotenské chutě
V posledních letech kupuji zelí v sáčcích; ustřihnu růžek, zelí vymačkám seč mi síly stačí - vodu chytám do hrnku (paní casinová dokonce zelí ještě propláchne vodou). Uvařím polévku a NĚKDY ji dokyselím zachycenou vodou.
***
Nebudu pátrat po příčinách, ale několikrát bylo koupené zelí tak měkké, že ho vůbec nebylo třeba vařit.
Znám přiléhavější, ale poněkud zemitější citát, kterak naložiti s VAŘENÝM kysaným zelím, leč citovati jej na gastrofóru nelze
AlegroBravo:
Kolik porcí je z uvedené dávky?
hosta:
máš pravdu, ale na druhou stranu do dlouho taženého vývaru se také dává vyvařit kvůli chuti zelenina, která se nakonec vycedí, tak pokud to má autor takhle vyzkoušeno a je to chutnější, tak proč ne
Ale co se týče kyselice, mám ji rád v jakékoliv úpravě - tahle je prostě moje vánoční.
Jinak polívka vypadá chutně
U nás bývá kyselica polední jídlo o Štědrém dni a někteří ji rádi s vánoční vánočkou
(někam vám z rcp zdrhla polovina zelí)