Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z rýmovníku

Rýmovník můžete mít jako pokojovou květinu, kterou skvěle využijete i v kuchyni. Když je sezóna chřipek a nachlazení v plném proudu, nepříjemné příznaky nám pomůže zmírnit třeba právě rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj vyrobit domácí sirup.

Hodnocení receptu je 4,8 (85×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby odležení

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 002 kJ /
4 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 010,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranč a citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k nim listy rýmovníku a vše zalijeme litrem vroucí vody. Zatížíme a necháme 24-48 hodin louhovat. Krok 2: Scezený voňavý nálev dáme do hrnce, přisypeme cukr a mírným varem svaříme na hustotu sirupu. Krok 3: Ještě horký plníme do čistých sklenic. Po naplnění očistíme hrdla, zavíčkujeme a uchováváme na chladném místě.

TIP: Jak chránit sirup v láhvi, aby se nekazil

Zveřejněno 28. 11. 2016

Poznámka autorky cathleen

Recept mám od kamarádky. Sirup jsem připravovala ze 2 dávek lístků rýmovníku a použila jsem 5 citronů a žádné pomeranče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z rýmovníku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v62m

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z rýmovníku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v62m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný! 🤩 I pubertální syn ocenil v čaji. 😅😂

Eva555: díky ☺️ Snad pomůže! 🙏

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné při rýmě a nachlazení.👍

Děkuji za recept, určitě si připravím na období chřipek a nachlazení a podělím své blízké.

Iness: PROSÍM O RADU,SIRUP ZA STUDENA TADY ČTU ŽE SE VODA NEDÁVÁ A JINDE JSEM ČETLA L VODY...TAK NEVÍM CO S TÍM-CHTĚLA BYCH ZKUSIT TEN ZA STUDENA...MOC DÍKY ZA ODPOVĚĎ.JANA

Marcela2: Citrusy se nesmí vařit s kůrou

Iness: dělala jsem už v létě nevařený sirup asi dle stejného zdroje , ale dávala jsem méně cukru a více se mi osvědčilo z citronu jen vymačkat šťávu. Měla jsem velkou úrodu a dělala asi do 5 sklenic a nyní již s úspěchem užíváme.

Tak Ivuš, dnes jsem sirup naložila. K rýmovníku jsem přidala citron, mandarinku a čerstvý zázvor <3. Jsem zvědavá jaký bude :-D

Iness: snad ne, i když jsem ještě o krájení listů neslyšela ani nečetla.

cathleen: Tak jsem se dočetla, že krájení nevadí, ale nakrájený se požívá spíše do nevařeného sirupu, aby se lépe uvolnila šťáva :-8
SIRUP Z RÝMOVNÍKU NEVAŘENÝ
Potřebujete:
Uzavíratelnou skleněnou nádobu
Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
Citrónovou šťávu

Postup:
Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Jak dlouho se asi tak má vařit? Zkoušela jsem, ale je hořký.:-(

lenulitah: :-) sladký sirup s výraznou stopou po citronu a hlavně - velice voňavý! Vloni mi tenhle sirup pomohl v rozbíhajícím se nachlazení, které i díky němu vyšumělo bez další nemoci :yes:

cathleen: Tak děkuji, příště už se mi doufám povede:-)

Zdravím Vás přátelé, mám jeden dotaz k sirupu, co se stane, když dám do nálevu víc lístků (o hodně víc ;-)) mám totiž rýmovník velkej "jak kráva" :-D a vždy před zimou ho stříhám, stane se něco ? můžu se předávkovat ? :-D děkuju za odpověď, Pavel :-)

Pavel: to nevím, Pavle, nikde jsem se nedočetla. Ale i bylinkama se můžete předávkovat, tak bych přebytky buď někomu rozdala nebo udělala sirupu více (parádní dárek :-8 ) nebo ho nastříhejte a dejte zakořenit do vody - pořád potkávám lidi, co se po sazeničkách poptávají;-)

Petra Kudláčková 27. 11. 2017 12:17
Kolik sirupu je z tohohle množství, prosím?

Petra Kudláčková: vařila jsem ho před rokem, tak nepamatuji, jestli 3 nebo 4 tyto sklenice. Obsah ml nevím - možná poradí někdo další, kdo vyzkoušel?

Kata a Skubanci 22. 11. 2017 13:29
Prave dodelan,vareni pozvolna lehce pres dve hodiny,nevim jestli se tim nezlikvidovalo veskere dobre vlastnosti rymovniku,ale chut lehce karamelova.Do caje dobre:-D ,skoda,ze nejde vlozit foto

Tématické fráze:
sirup z rýmovníku za studena, rymovnik recepty, syrup z rýmovníku, recepty z rýmovníku, šťáva z rýmovníku, rýmovník sirup za studena, použití rymovniku, rymovnikovy sirup, rymovnik syrup, med z rýmovníku, sirup z rýmovníku nevařený, rýmovník, rymovnik recept, čaj z rýmovníku, rýmovníkový syrup, co z rymovniku, recept na sirup z rýmovníku za studena, štáva z z rýmovníku, sirup na kašel z rýmovníku, syrup s rýmovníku

Suroviny:
rýmovník, pomeranče, citron, voda, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu